Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Τασούλας «Η Λυρική Σκηνή αξίζει να σωθεί και θα σωθεί»

Τι είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της ΕΛΣ για την σεζόν 2014-15

liriki-skini

Τη διαβεβαίωση, ότι η πολιτεία θα σώσει την Εθνική Λυρική Σκηνή, γιατί «αξίζει να σωθεί» έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της ΕΛΣ για την σεζόν 2014-15. «Η πολιτεία θα συμβάλει, ώστε η Λυρική Σκηνή να μην σκοντάψει σε αυτή τη σταθερή, ανοδική πορεία που έχει ακολουθήσει και αγκαλιάζεται από ολοένα και περισσότερο κόσμο.

Το βασικό κριτήριο για να στηρίξει η πολιτεία ένα φορέα είναι η επίδοσή του, η χρησιμότητά του, δεν είναι κάτι λιγότερο ή περισσότερο από πέρσι. Αυτό πρέπει να το ενστερνιστούν και οι διοικήσεις των φορέων. Η Λυρική Σκηνή έχει μια τέτοια διοίκηση, η οποία μας έχει προλάβει και φυσικά δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και συμπλήρωσε: «Εκκρεμεί ένα εκατομμύριο που θα δοθεί σύντομα, εκκρεμεί και ένα ποσό από το αποθεματικό του κράτους και εκκρεμεί και η συνεννόηση που θα κάνουμε με το υπουργείο Οικονομικών η οποία θα γίνει πριν την κρίσιμη ημερομηνία του Νοεμβρίου και για το τρέχον έτος και για το επόμενο έτος. Δεν είμαστε κυνηγοί συμπάθειας προσπαθούμε να σώσουμε αυτά που αξίζουν να σωθούν και είμαστε εδώ σε κάτι που αξίζει να σωθεί και δεν θα το θέσουμε σε διακινδύνευση».

Ο πρόεδρος της ΕΛΣ Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, νωρίτερα στην ομιλία του, τόνισε, ότι: «τον τελευταίο χρόνο κάνουμε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ενημερώσουμε τους υπουργούς πολιτισμού και οικονομικών αφενός για την πρόοδο του Οργανισμού μας και αφετέρου για την μη αναστρέψιμη ζημία που προκαλείται από την τεράστια μείωση της επιχορήγησής μας, η οποία μέσα σε δύο χρόνια έχει μειωθεί πάνω από 35%. Πρέπει να γίνει κατανοητό χωρίς μόνιμα σώματα, ορχήστρα, μπαλέτο, χορωδία δεν μπορεί να υπάρξει. Ως εκ τούτου η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την κάλυψη των ανελαστικών εξόδων του Οργανισμού. Από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για την περικοπή του κόστους παραγωγής αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν πάει άλλο. Θεωρούμε ότι ο υπουργός μας θα προωθήσει το αίτημά μας στο υπουργείο οικονομικών για να βρεθεί λύση. Σε αντίθετη περίπτωση το Νοέμβριο η Εθνική Λυρική Σκηνή θα βρεθεί σε κατάσταση που δεν θα μπορεί να καλύψει τις ταμιακές της υποχρεώσεις. Δυστυχώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού παρά τη δημόσια δέσμευσή της δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητήσουμε σοβαρή αντιμετώπιση από την πολιτεία».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης, αφού έκανε ένα σύντομο απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς επισημαίνοντας ότι τις δράσεις παρακολούθησαν πάνω από 30.000 θεατές, παρουσίασε το νέο πρόγραμμα τονίζοντας ότι: «Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2014-15 έχει πανελλήνιες αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, αναβιώσεις αριστουργημάτων, συνεργασίες με ξένα θέατρα, αλλά και νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου που θα προκαλέσουν συζητήσεις».

Το στίγμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου δίνουν, η πρώτη πανελλήνια πλήρης σκηνική παρουσίαση του «απόλυτου έργου τέχνης», της θρυλικής όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ, «Τριστάνος και Ιζόλδη», σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου τον Ιανουάριο του 2015, η νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη «Η φόνισσα». σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη σε παγκόσμια πρώτη τον ερχόμενο Νοέμβριο, η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», σε μουσική του «μεγάλου ερωτικού» Μάνου Χατζιδάκι τον Μάρτιο του 2015 και η παρουσίαση της όπερας του Λέος Γιάνατσεκ «Η πονηρή αλεπουδίτσα», σε συνεργασία με την Κρατική Όπερα της Ουαλίας και την Όπερα της Σκωτίας.

Η σεζόν θα ξεκινήσει με την όπερα «Έτσι κάνουν όλες», ένα από τα κορυφαία κωμικά έργα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε νέα παραγωγή σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία Ροδούλας Γαϊτάνου. Τον Δεκέμβριο θα έχουμε την αναβίωση της θρυλικής «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού με την διαχρονική σκηνοθεσία της Λίνας Βερτμύλλερ, ενώ η δεύτερη αναβίωση της χρονιάς είναι η δημοφιλέστατη «Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι σε μουσική διεύθυνση Ματτέο Μπελτράμι με την υψηλού επιπέδου κλασική σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου.

By