Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κ. Τασούλας: Μην προεξοφλούμε τίποτα για την Αμφίπολη

«Όπως είναι τώρα το μνημείο, η εικόνα του και η αξία του, το καθιστούν μοναδικό»

tasoulas

Ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας,  μιλώντας για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη και όσα αυτές μας επιφυλάσσουν, υπογράμμισε «να μην προεξοφλούμε τίποτε» καθώς οι εργασίες συνεχίζονται.

Όπως είπε ο υπουργός η ανασκαφή «συνεχίζεται στο τέταρτο όρυγμα και έχουμε προχωρήσει μόλις σε βάθος 25 μέτρων, αφού η διάμετρος είναι εκατοντάδες μέτρα. Ενδείξεις θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του ορύγματος. Από εκεί και πέρα, ο υπόλοιπος τύμβος δεν έχει εξερευνηθεί, αλλά θα έχουμε μια συνολική εικόνα όλων των χώρων. Πριν από το μωσαϊκό και τις Καρυάτιδες και την τέχνη των μαρμάρων, ποιος είχε προεξοφλήσει όλα αυτά;».

«Συνεπώς», είπε, «μην προεξοφλούμε τίποτε. Όπως είναι τώρα το μνημείο, η εικόνα του και η αξία του, το καθιστούν μοναδικό. Μην περιμένουμε μια κλιμάκωση που ενδεχομένως δεν επαληθεύτηκε».

Στη συνέντευξή του ο κ. Τασούλας στο Βήμα fm, μίλησε και για τις έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πάγωσαν.

«Δεν πάγωσε. Ο,τι βρήκαμε, θα έρθει για να συντηρηθεί. Και όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, τον Μάιο ή τον Ιούνιο, οι θαλάσσιες έρευνες θα συνεχιστούν. Συχνά έχει εκεί πάνω από 8 μποφόρ και ακόμη και τώρα, τον Οκτώβριο, η ειδική στολή που έμοιαζε με αστροναύτη, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, διότι δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες» εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού.

By