Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Λάκης Γαβαλάς: «Μου πέρασε από το μυαλό ακόμη και η αυτοκτονία»

Ανοίγει καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή του και βρίσκεται σε φάση αναθεώρησης

gavalas«Ούτε που τον ήξερα τον άνθρωπο. Ετυχε να είναι στο ίδιο μέρος από ό,τι έμαθα, και ήρθε να μου ευχηθεί ανθρώπινα, καλή ελευθερία… Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω όλο αυτό τον θόρυβο…», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Λάκης Γαβαλάς.

Αναφέρεται στο θέμα που προέκυψε με την παρουσία ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου σε φιλική συγκέντρωση που έκανε για την αποφυλάκισή του, αλλά και την ονομαστική του εορτή, την Κυριακή της 30ής Ιουνίου, στο Ξυλόκαστρο.

Τα νέα της παρουσίας του δεσμοφύλακα στο πάρτι έφθασαν προφανώς αλλοιωμένα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, άμεσο προϊστάμενο του υπαλλήλου, με αποτέλεσμα να διαταχθεί πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση τυχόν ευθυνών του.

Η έρευνα που θα διεξαχθεί φαίνεται να προσπαθεί να σταθεί πάνω στο ότι οι υπάλληλοι των φυλακών δεν επιτρέπεται να συναλλάσσονται με κρατούμενους.Η συμπεριφορά τόσο των σωφρονιστικών υπαλλήλων όσο και εν γένει των δημοσίων υπαλλήλων ελέγχεται τόσο στη διάρκεια της υπηρεσίας τους όσο και εκτός αυτής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως αυτή η ερμηνεία του νόμου είναι μάλλον «τραβηγμένη από τα μαλλιά», μια και συμβαίνουν τρία τινά: πρώτον, ο Λάκης Γαβαλάς δεν είναι πλέον κρατούμενος, δεύτερον, οι δυο τους δεν γνωριζόντουσαν και τρίτον, το πάρτι Γαβαλά έγινε σε δημόσιο χώρο, συγκεκριμένα στην πισίνα του ξενοδοχείου «Συκεών resort», που σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορούσε να κάνει το μπάνιο του εκεί, αλλά και να χαιρετήσει τον Λάκη που εκείνη τη μέρα γιόρταζε.

«Είναι γελοίο»

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο εν λόγω υπάλληλος βρέθηκε στο ξενοδοχείο με συγγενείς του εκείνο το μεσημέρι της Κυριακής για δικούς του λόγους, άσχετους με τη γιορτή που έκανε ο αποφυλακισθείς επιχειρηματίας στον ίδιο χώρο.

«Εγώ δεν έκανα κανένα πάρτι στο Ξυλόκαστρο. Απλά τρεις συνεργάτες μου ήρθαν να με δουν και ήπιαμε κάτι για το καλωσόρισες… Ειλικρινά, όλο αυτό που συνέβη εκ των υστέρων, είναι έως και γελοίο, και είναι κρίμα ένας άνθρωπος να χάσει τη δουλειά του, για κάτι που δεν υφίσταται. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο.

Νομίζω μετά από όσα πέρασα δεν μου άξιζε κάτι τέτοιο…», δηλώνει αγανακτισμένος ο Λάκης Γαβαλάς.

«Για μένα δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ο καθένας μπορεί να βρεθεί τυχαία με τον οποιονδήποτε σε δημόσιο χώρο. Αυτός ήταν εκεί από όσο ξέρω με την αδελφή και τον γαμπρό του. Δεν μπορεί να διωχθεί επειδή ήταν στον ίδιο χώρο με έναν αποφυλακισθέντα», λέει ο πρώην αρχιφύλακας του Κορυδαλλού Αντώνης Αραβαντινός.

Πάντως η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει αρχικώς τον εισαγγελέα φυλακών, κι από εκεί θα ανατεθεί σε υπάλληλο για να διεξαγάγει την έρευνα.

Σύμφωνα με το Άρθρο 126, του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ως Προκαταρκτική εξέταση ορίζεται η άτυπη συλλογή και καταγραφή στοιχείων για να διαπιστωθεί η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος και οι συνθήκες τέλεσής του.

Προκαταρκτική εξέταση μπορεί να ενεργήσει κάθε πειθαρχικός προϊστάμενος του υπαλλήλου.

Αν αυτός κρίνει, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, ότι δεν συντρέχει περίπτωση πειθαρχικής δίωξης, περατώνει την εξέταση με αιτιολογημένη έκθεσή του. Αν, αντιθέτως, θεωρήσει ότι έχει διαπραχθεί πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με ποινή της αρμοδιότητάς του, καλεί τον υπάλληλο σε απολογία. Εάν το πειθαρχικό παράπτωμα χρειάζεται διερεύνηση, διατάσσει την ενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

«Μου πέρασε από το μυαλό ακόμη και η αυτοκτονία»

Ο λαμπερός Λάκης, που έζησε δεκατέσσερις μήνες τον απόλυτο εφιάλτη των φυλακών, προσπαθεί να βρει χώρο και τρόπο ηρεμίας και ανασύνταξης των δυνάμεών του.

Η καθημερινότητά του έχει μπει σε νέα βάση, αλλά η ελπίδα έρχεται από προτάσεις δουλειάς που προκύπτουν σιγά σιγά από τον δικό του χώρο των ρούχων, αλλά και από το λεγόμενο «hoteling»: «Η Νότα όπως κι εγώ πρέπει από τη 1η/5 κάθε μήνα να πηγαίνουμε να δίνουμε το παρών στο αστυνομικό τμήμα, μιας και ακόμη οι υποθέσεις μας είναι ανοικτές. Να ξέρουν ότι εγώ βγήκα από τη φυλακή υγιής και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο.

Από εκεί και πέρα, ας δώσουν χρόνο σε κάποιους ανθρώπους που είχαν ικανότητα, αποδεδειγμένη εδώ και 34 χρόνια, αν και εφόσον να ξαναδημιουργήσουν. Μέσα στη φυλακή πέρασα πολύ δύσκολα το πρώτο τρίμηνο. Σκεφθείτε ότι η αυτοκτονία, που τη θεωρώ τραγικό και ματαιόδοξο γεγονός, δυο φορές μού πέρασε από το μυαλό. Βέβαια δεν θα προχωρούσα ποτέ σε κάτι τέτοιο, αλλά η έννοια της αυτοκτονίας με απασχόλησε. Μετά είπα… Λάκη, εδώ είσαι τώρα, υπομονή…

«Ανοίγω καινούργιο κεφάλαιο»

Ένα κεφάλαιο της ζωής που περνάει, θεωρώ ότι μου ανοίγει ένα καινούργιο. Εύχομαι αυτήν τη φορά να είναι πιο εύκολο από ό,τι ήταν τα προηγούμενα. Κι αυτό γιατί περνώντας τα χρόνια αισθάνομαι κι εγώ λιγότερη δύναμη από πριν και με περιορισμένη δύναμη αντέχεις και τα προβλήματα λιγότερο.

Τώρα βρίσκομαι σε φάση αναθεώρησης… και στο μέλλον ίσως χρειαστεί να μετριάσω το φάσμα της δημιουργίας μου για να μην πονάω τόσο πολύ όταν χάνω κάτι που έφτιαξα με τόσο κόπο. Υπάρχει ακόμη η δύναμή μου να θέλω να σταθώ στα πόδια μου και αυτό το θεωρώ μια μεγάλη περιουσία».

ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By