Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Λήξη συναγερμού για τον ιό Έμπολα- Με ελονοσία διεγνώσθη ο ταξιδιώτης

Έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα  στο υπουργείο Υγείας

nosokomeio700_200214

Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα του ιού έμπολα στην Ελλάδα, καθώς έληξε ο συναγερμός που σήμανε στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας για δύο φημολογούμενα κρούσματα του ιού Εμπολα. Ωστόσο σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας τα περιστατικά δεν επιβεβαιώνονται, ενώ αναμένεται να βγει και επίσημη ανακοίνωση.

Η ανησυχία στις υγειονομικές αρχές ξεκίνησε όταν ένας αλλοδαπός που ταξίδεψε από τη Λιβύη στη χώρα μας παρουσίασε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του ιού Εμπολα. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία», το οποίο διαθέτει θάλαμο απομόνωσης. Τελικά ο άντρας μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία» και υποβλήθηκε σε ειδικές εξετάσεις όπου διεγνώσθη με ελονοσία.

Αντίστοιχος συναγερμός σήμανε και πριν από λίγες ημέρες με άλλον ταξιδιώτη από την Αφρική, ο οποίος αφού εξετάστηκε διακομίστηκε για νοσηλεία, μέχρι επιβεβαίωσης ή διάψευσης του ιού έμπολα, στο «Λαϊκό».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία εντοπισμού τυχόν κρούσματος, όπως επισημαίνεται και στις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στο μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας, στην οποία θα συμμετέχουν και τα συναρμόδια υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για ακόμη ένα μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, καθώς προβλέπεται ο επαναπατρισμός τυχόν κρουσμάτων. ​

By