Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Λίφτινγκ» και παζάρια

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και βελτίωση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, θα επιδιώξει η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

euromoneyΜε την κατάσταση στην οικονομία να γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, καθώς παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο επτάμηνο του 2013 (αποτέλεσμα που χρειάστηκε και λίγη… καλή θέληση στην ερμηνεία των στοιχείων, χωρίς να μπορεί να αποσιωπηθεί ότι η εικόνα στα έσοδα είναι ανησυχητική και τα θετικά συμπεράσματα οφείλονται κατά βάση στην ασφυκτική μείωση των δημοσίων δαπανών και επενδύσεων) ολοένα και περισσότεροι πολίτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να ζητήσει δύο «ανάσες» από τους εκπροσώπους των δανειστών το φθινόπωρο.

Το πρώτο που θα παζαρέψει η κυβέρνηση είναι μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρά την αρνητική στάση της τρόικας στο παρελθόν και παρόλο που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το προηγούμενο διάστημα απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο.

Το θέμα είχε θέσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το Μάρτιο στην τρόικα και προτίθεται να το επαναφέρει το φθινόπωρο, όταν δηλαδή τα νοικοκυριά θα πρέπει να κάνουν το σχεδιασμό τους για το χειμώνα. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς υπέρ της μείωσης είναι ότι τα έσοδα του κράτους από το ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης το 2012-2013 ήταν μειωμένα, καθώς η άνοδος των τιμών οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης κατά 62,8%, αφού οι πολίτες είτε στράφηκαν σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης είτε πολύ απλά δεν έβαλαν πετρέλαιο.

Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου δε συμφωνούσαν όλοι με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης -δύο από τους στενότερους συνεργάτες του κ.Σαμαρά- έχουν εισηγηθεί την ανάγκη να αλλάξει ατό το μέτρο ως αναποτελεσματικό και αντικοινωνικό. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν επίσης ότι μία ενδεχόμενη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα έδινε ανάσα εκτός από τα νοικοκυριά και στην κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να περάσει το Σεπτέμβριο δύσκολες ώρες, όταν θα πρέπει να προχωρήσει τις νέες λίστες για κινητικότητα και απολύσεις, αλλά και να ετοιμάσει την άρση αναστολής του παγώματος των πλειστηριασμών.

Αντίστοιχα στο μέτωπο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες κι ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση θα επιδιώξει περαιτέρω χαλάρωση. Όχι για ελάφρυνση των φορολογούμενων  που θα κληθούν ούτως ή άλλως να πληρώσουν 8,5 δισ. ευρώ φόρους το επόμενο διάστημα, αλλά ακριβώς για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα μπορέσουν χάρη σε πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις να πληρώσουν. Βασικό επιχείρημα και σε αυτό το θέμα είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2013 έχουν εισπραχθεί 1,3 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα, έναντι στόχου για 1,9 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι οι οφειλέτες χρειάζονται περισσότερες διευκολύνσεις.

Ο βασικός κορμός της ισχύουσας ρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει, όμως το οικονομικό επιτελείο θα προτείνει στην τρόικα να υπάρξουν βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα να δοθεί η δυνατότητα ένταξης και των παλιότερων οφειλών (πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2012) στην πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, να υπάρξει μείωση του επιτοκίου 8,75% και να δίδεται ελκυστικό μπόνους για την εφάπαξ εξόφληση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By