Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Λαβρόφ: «Ακραίοι εθνικιστές προκάλεσαν ένα ένοπλο πραξικόπημα στο Κίεβο»

Φανατικοί εθνικιστές κατευθύνουν την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνούμενος για μια ακόμα φορά οποιαδήποτε εμπλοκή του Κρεμλίνου στην υπόθεση της Κριμαίας

lavrof600_080314

Ο ίδιος πάντως έσπευσε να συμπληρώσει ότι η Μόσχα είναι ανοικτή σε έναν ειλικρινή και αντικειμενικό διάλογο με τους ξένους εταίρους, «ώστε να βρεθεί τρόπος να βοηθήσουμε ολόκληρη την Ουκρανία να βγει από την κρίση».

«Η μεταβατική κυβέρνηση δεν είναι ανεξάρτητη. Εξαρτάται, δυστυχώς, από ακραίους εθνικιστές που προκάλεσαν ένα ένοπλο πραξικόπημα» σημείωσε.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, καλώντας τον να μην προχωρήσει «σε βιαστικές και επικίνδυνες» κινήσεις με αφορμή την υπόθεση της Κριμαίας, κινήσεις που θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την ανάμειξή της στην υπόθεση της Ουκρανίας «θα γίνουν μπούμερανγκ κατά των ίδιων των ΗΠΑ».

 

Από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίστηκε η ανάγκη να βρεθεί εποικοδομητική λύση στο ζήτημα, λύση που θα είναι συμφέρουσα για τους λαούς της Ρωσίας, της Ουκρανίας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας συνολικά.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλήγει: «Κέρι και Λαβρόφ συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους τις επόμενες ημέρες».

Κίεβο: Να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Ντεστίτσια, κάλεσε την Μόσχα να δεχθεί την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Κριμαία, ξεκαθαρίζοντας ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να δεχθεί την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία.

Ο ΟΑΣΕ επιχείρησε για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες να στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στην Κριμαία για να διαπιστώσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα εκεί, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Ωστόσο, και πάλι δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά σε σημείο ελέγχου όταν επιχείρησαν να μπουν στην χερσόνησο της Κριμαίας και έτσι επέστρεψαν στη βάση τους.

«Θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλες τις διαφορετικές διόδους και να να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά μέσα» μέχρι να λήξει την Τετάρτη η εντολή της αποστολής, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Κάθι Μπάρτον.

Aξιόνοφ: Κανείς δεν θα ακυρώσει το δημοψήφισμα

Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ υπερασπίστηκε σήμερα την απόφαση του κοινοβουλίου της περιοχής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ένωσής της με την Ρωσία λέγοντας ότι «κανένας» δεν μπορεί να ακυρώσει την ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, το τοπικό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κλιμακώνοντας έτσι την ένταση.

Ωστόσο, ο Αξιόνοφ δήλωσε ότι η τοπική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του.

«Οι βουλευτές του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας ομόφωνα ικανοποίησαν την απόφαση των πολιτών της Κριμαίας, ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου και κανένας δεν μπορεί να το ακυρώσει» δήλωσε ο Αξιόνοφ στη ρωσική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass.

Ο ίδιος είπε ότι το δημοψήφισμα αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή «για να αποφευχθούν οι προκλήσεις καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία είναι έκρυθμη».

By