Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τι προβλέπει η συμφωνία για την Ουκρανία

«Χρειάζεται να σταματήσουν οι βίαιες ενέργειες στο εσωτερικό της χώρας» συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Russia-EU-Ukraine

 

Σε κοινό ανακοινωθέν 4 σημείων για την αποκλιμάκωση των εντάσεων κατέληξαν οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και τις ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε στη Γενεύη το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης.

Οι όροι της συμφωνίας είναι οι εξής:

  • Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα.
  • Οι καταληψίες διαδηλωτές πρέπει να φύγουν όλα τα κτίρια που έχουν καταληφθεί παράνομα.
  • Θα πρέπει να αδειάσουν οι πλατείες, οι δρόμοι, οι δημόσιοι χώροι που έχουν καταληφθεί.
  • Το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.
  • Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) που βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία θα αναλάβει προεξάρχοντα ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την αποστολή και να παρέχουν παρατηρητές, δήλωσε ο Κέρι.
  • Θα ξεκινήσει άμεσα ευρύς διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των περιοχών και των πολιτικών ομάδων.
  • Όλες πλευρές είναι έτοιμες για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω.

Με το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως  όλες οι πλευρές συμφώνησαν να κάνουν βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία και να απέχουν από βίαιες ενέργειες.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για την άμεση έναρξη ενός εθνικού διαλόγου στην Ουκρανία, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη αποκέντρωση και απονομή περισσότερων εξουσιών στις περιφέρειες. Τόνισε ακόμα πως πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των ρωσόφων πολιτών στη χώρα.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η λύση για την Ουκρανία θα πρέπει να τη βρουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί και όχι να επιβληθεί από κάποιον εξωτερικό παράγοντα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Τζον Κέρι δήλωσε πως «περιστατικά βίας όπως αυτά που είδαμε τις τελευταίες μέρες δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβούν».

Ο κ. Κέρι ανέφερε ακόμα πως «η ρωσική πλευρά δεσμεύτηκε να κάνει βήματα προς αποκλιμάκωση της έντασης».

Προειδοποίησε, πάντως, πως αν «δε σημειωθεί πρόοδος δε θα υπάρχει άλλη επιλογή από την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία».

Βέβαια, εξήγησε πως όλα αυτά είναι «αρχικά ουσιαστικά βήματα» και όχι τα μέτρα στο σύνολό τους για την αποκλιμάκωση.

Από την πλευρά της, η Κάθριν Αστον, επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, έκανε λόγο για άμεση προτεραιότητα σχετικά με την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, κρίσιμη τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία και δήλωσε πως στο μεταξύ η ΕΕ θα ενισχύει τις προσπάθειες της χώρας.

Επισήμανε, δε, πως η εποικοδομητική συνομιλία για λύση και δράση είναι ο καλύτερος τρόπος για διέξοδο από την τεταμένη κατάσταση.

By