Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Λαβρόφ σε Κέρι: Να αφοπλιστεί άμεσα ο «Δεξιός Τομέας»

«Το Κίεβο πρέπει  να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία» τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ

lavrof600_080314

Την άμεση τήρηση των συμφωνηθέντων στη Γενεύη πρόταξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζον Κέρι, το βράδυ της Τρίτης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο  πρόεδρος της Ουκρανίας Ολιξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε την επανέναρξη των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία έπειτα από τη δολοφονία ενός πολιτικού που ανήκει στην παράταξή του.

Ο Λαβρόφ, είπε στον ομόλογό του ότι πρέπει να ανακληθούν οι εντολές για ανάπτυξη του στρατού στα ανατολικά της χώρας όπου ρωσόφωνοι επιμένουν στις καταλήψεις κτηρίων προκειμένου να εξομαλυνθεί η κρίση.

Επίσης  επεσήμανε την ανάγκη να αφοπλιστεί ο «Δεξιός Τομέας»,  μια εθνικιστική, νεοναζιστική ομάδα, όπως επίσης ζήτησε την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών στην νοτιοανατολική Ουκρανία, καθώς και την έναρξη των διαδικασιών για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και σημείωσε ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

By