Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν είναι μηχάνημα ανάληψης μετρητών

Οι δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου από τη Ρουμανία

lagarde«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών ούτε ασφαλιστικό συμβόλαιο το οποίο χρησιμοποιείται όποτε υπάρχει ανάγκη» διαμήνυσε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την ομιλία της στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει στο Βουκουρέστι η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας.

«Το ΔΝΤ» πρόσθεσε «θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μια άγκυρα που λειτουργεί προληπτικά στήριξη για την εμπιστοσύνη, την εδραίωση της πειθαρχίας, και την συνέχιση των εν εξελίξει μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε ότι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής να παγιωθεί»

Οπως εκτίμησε η Λαγκάρντ, η Ρουμανία πιθανότητα θα χρειαστεί μια νέα προληπτική συμφωνία με το ΔΝΤ. «Είναι στην δικαιοδοσία μιας χώρας να κρίνει κατά πόσο χρειάζεται ή όχι ένα δάνειο από το ΔΝΤ. Οι πολιτικοί είναι αυτοί που θα συμφωνήσουν για εάν μια νέα συμφωνία θα ωφελήσει ή όχι τη Ρουμανία. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι να δικαιολογήσουν την διεθνή χρηματοδότηση και να την κινητοποιήσουν. Η απάντησή μου είναι ότι η Ρουμανία θα έχει μια νέα συμφωνία με δεδομένο ότι το ζητούμενο των πολιτικών είναι να επιτύχουν μακροοικονομική σταθερότητα, να έχουν ένα στήριγμα στην προσπάθεια αυτή και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει. Μια τέτοια συμφωνία θα είναι σημαντική προκειμένου να αποφευχθεί ο πειρασμός για βήματα προς τα πίσω» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By