Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λαμπρός εορτασμός της επετείου της 28ης στον Καναδά

Παρουσία Καναδών αξιωματούχων της χώρας

8145416

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι του Μόντρεαλ γιόρτασαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η θεία λειτουργία και η δοξολογία υπέρ των πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, πρωτοστατούντος του ιερατικού προϊσταμένου π. Παναγιώτη Σαλατέλη. Ακολούθησε γεύμα για την εθνική επέτειο στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο όπου δόθηκαν τιμητικοί έπαινοι στη δημοτική σύμβουλο Μαίρη Ντέρος για τη συμμετοχή της στα κοινά για δεκαπέντε χρόνια, στην Ιωάννα Τσουμπλέκα για την προσφορά της στους ηλικιωμένους, μέσω του συλλόγου «Φιλία» και στον Λευτέρη Μιχαηλίδη για την 50ετή συνεισφορά του στο σύλλογο Ποντίων του Μόντρεαλ.

Υπήρξε απαγγελία ποιημάτων αλλά και τραγούδια του έπους του ’40 από μαθητές των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, ενώ η χορωδία των σχολείων τραγούδησε τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και του Καναδά.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ, Νικόλας Σιγάλας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Με την 28η Οκτωβρίου δεν εορτάζουμε την ολοκλήρωση ενός αγώνα, την ευτυχή κατάληξη μιας στρατιωτικής αναμέτρησης, τον τερματισμό ενός πολέμου. Εμείς εορτάζουμε την επέτειο της έναρξης του πολέμου, το «Όχι» ως στάση ζωής ενός ολόκληρου λαού. Εορτάζουμε έναν τρόπο της ύπαρξης, ελεύθερο και ανεξάρτητο. Σημαίνουμε την αρχή της ζωής μας, της ανυπότακτης κι αυθύπαρκτης πορείας μας.

Η πατρίδα μας, σήμερα, συνεχίζει να περνά από συμπληγάδες, αναμετρώμενη με αόρατους, μη ταυτοποιήσιμους αντιπάλους (αγορές, δήθεν ειδικούς, κερδοσκόπους, κλπ) και ορατούς, αλλά συχνά αμείλικτους συμμάχους- εταίρους».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος της περιοχής Ράσελ Κόουπμαν, ο βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ, Τζέρι Σκλαβούνος, η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ντέρος και άλλοι επίσημοι.

By