Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βουλευτές στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη Χρυσή Αυγή

Σε εξέλιξη η έρευνα για την καταπολέμηση του φασισμού

Menelaos Myrillas  © FOSPHOTOS
Menelaos Myrillas © FOSPHOTOS

«Υπάρχουν πελώριες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι κυβερνήσεις και διωκτικές αρχές επί χρόνια αδρανούσαν και ανέχοντο, αν δεν συγκάλυπταν, τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα «δυναμικά» τμήματα του κράτους καθώς και εγκληματικές δραστηριότητες στις οποίες φέρονται να είναι αναμεμειγμένα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής»

Αυτό δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την κατάθεσή του στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Για το γεγονός αυτό, προσθέτει ο κ. Λαφαζάνης αποτελούν καταπέλτες η Έκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς και η πρόσφατη Έκθεση της Συνηγόρου του Πολίτη.

O κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου είναι ανεπαρκείς, ενώ υπαγορεύονται από πολιτικούς τακτικισμούς. «Φοβούμαι ότι τα όσα πράττει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στα Σώματα Ασφαλείας και όχι μόνο και για τη διερεύνηση εγκληματικών ενεργειών με φασιστικό χρώμα είναι ανεπαρκή, δεν θίγουν υφιστάμενες αντιδημοκρατικές δομές και γίνονται περισσότερο για να υπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για να προσθέσει ότι «το θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο θέμα αστυνομικό και δικαστικό αλλά πρωτίστως πολιτικό».

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η καταπολέμηση του φασισμού συναρτάται από την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια. «Για να κλείσουμε ερμητικά και αποφασιστικά την πόρτα στο φασισμό, πρέπει η χώρα να απαλλαγεί από την τρόικα και τα μνημόνια και να μπει σε ένα καινούργιο προοδευτικό δρόμο διεξόδου από την κρίση, ανάπτυξης, δικαιοσύνης και ανόρθωσης» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο  βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας από την πλευρά του, αφού ολοκλήρωσε την μαρτυρική του κατάθεση στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Χρυσή Αυγή δρα εγκληματικά χωρίς κανέναν σεβασμό στη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Σημείωσε ωστόσο ότι η Δημοκρατία αντιδρά, έστω καθυστερημένα, με τρόπο θεσμικό.

Ακολούθως, η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, κατά την αποχώρησή της από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου, δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να συνεχίσει το έργο της και να πράξει το καθήκον της για την προάσπιση της Δημοκρατίας.

Με τη σειρά του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής στου ως μάρτυρας στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής δήλωσε: «Η ΧΑ είναι μια ναζιστικού τύπου οργάνωση με εγκληματικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα στη λειτουργία της, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία. Το νομικό οπλοστάσιο έχει και δίνει δυνατότητες για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων της. Πρέπει, για λόγους συμβολικούς αλλά και αξίας, να ψηφιστεί άμεσα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, για να δοθεί ένα μήνυμα στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια ότι στη πατρίδα μας δεν μπορούν να λειτουργούν οργανώσεις και πρόσωπα που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Τέλος, από την πλευρά του ΚΚΕ έχει προσέλθει στο εισαγγελικό γραφείο, ο βουλευτής Θανάσης Παφίλης. 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By