Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Nέο μέλος της Ευρωζώνης η Λετονία

Τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα του ευρώ θα εκδοθούν στη Λετονία την 1η Ιανουαρίου 2014

letoniaeuroΟι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την ένταξη της Λετονίας στην ευρωζώνη, ως το 18ο μέλος της και διαμόρφωσαν την ισοτιμία στα 0,702804 lats ανά ευρώ.

«Τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα του ευρώ θα εκδοθούν στη Λετονία την 1η Ιανουαρίου 2014», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί.

 

«Ναι, θα ενταχθούμε στο ευρώ την 1η Ιανουαρίου», δήλωσε  κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, κάνοντας λόγο για μια «καλή είδηση για τη Λετονία και για την Ευρωζώνη».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη», ανέφερε σχετικά ο Λετονός υπουργός Οικονομικών Άντρις Βιλκς, προσθέτοντας πως μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι «η βελτίωση της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιου πρωταγωνιστή είναι ένας στόχος κρίσιμος για όλους».

Η Λετονία θα είναι μία από τις χώρες του ενιαίου νομίσματος που τα καταφέρνουν καλύτερα στο οικονομικό επίπεδο, είπε ακόμη  ο κ. Βιλκς. Έχει «την οικονομία που αναπτύσσεται ταχύτερα» και επίσης «την αγορά εργασίας που αναπτύσσεται ταχύτερα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Aναβάθμιση από Fitch 

Τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας (IDR) της Λετονίας αναβάθμισε, σε «BBB+» από «BBB» προηγουμένως η Fitch, ωθώντας την μία μονάδα πιο βαθιά στην κλίμακα investment grade. Το outlook της αξιολόγησης παραμένει σταθερό.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η αναβάθμιση της Λετονίας ακολουθεί την επίσημη έγκριση της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε.

Όπως υποστηρίζει η Fitch, η ένταξη στο ευρώ θα μειώσει τους πιστωτικούς κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση του τραπεζικού συστήματος σε ξένο συνάλλαγμα και το υψηλό επίπεδο του καθαρού εξωτερικού χρέους, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει τη δημοσιονομική ευελιξία αλλά και την ευελιξία ως προς την εξωτερική χρηματοδότηση.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By