Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Λευκός Οίκος: Επιβεβαιώνει το θάνατο του ηγέτη της αλ Σεμπάμπ

Μετά από αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Σομαλία

somalia islamistes

Νεκρός είναι ο επικεφαλής της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, Άχμεντ Άμπντι «Γκοντάν» μετά από αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Σομαλία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι ο Άχμεντ Γκοντάν, συνιδρυτής των Σεμπάμπ, σκοτώθηκε», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζον Κίρμπι σε ανακοίνωσή του.

Ο θάνατος του Γκοντάν «είναι ένα σημαντικό πλήγμα από συμβολική και επιχειρησιακή άποψη για τη σημαντικότερη οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα», τόνισε ο Λευκός Οίκος.

«Αν και πρόκειται για μια κρίσιμη πρόοδο στη μάχη κατά των αλ Σεμπάμπ, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν –οικονομικά, διπλωματικά, στρατιωτικά—, αλλά και πληροφορίες για να αντιμετωπίσουν την απειλή που αποτελούν οι Σεμπάμπ και οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις για τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό», σημείωσε ακόμα.

Αποκάλυψε επίσης ότι η επιχείρηση που οδήγησε στον θάνατο του Γκοντάν είναι «το αποτέλεσμα ετών εργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών, του στρατού και των δυνάμεων διατήρησης της τάξης».

Η επιχείρηση, την οποία διεξήγαγαν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις με τη βοήθεια αεροπλάνων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις 18:20 (ώρα Ελλάδας) και είχε ως στόχο συνέλευση υψηλόβαθμων στελεχών των Σεμπάμπ όπου συμμετείχε ο «Γκοντάν», είχε ανακοινώσει την Τρίτη το Πεντάγωνο.

By