Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βάζουν λεφτά οι Γερμανοί για ελληνικές ΜμΕ

Η κρατική τράπεζα της Γερμανίας KFW θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις και στην Ελλάδα, μετά την Ισπανία.

Του Νίκου Φιλιππίδη

euromoneyΤην προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Eurogroup και Ecofin αναμένεται να κλείσει η συμφωνία και κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι επίσημες ανακοινώσεις, για την χρηματοδότηση ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από την γερμανική κρατική τράπεζα KFW, κατά το ισπανικό πρότυπο.

Ήδη οι Γερμανοί έχουν συμφωνήσει την χρηματοδότηση των ισπανικών μικρομεσαίων με 1 δισ. ευρώ, μέσω της αντίστοιχης κρατικής αναπτυξιακής ισπανικής τράπεζας. Μέχρι σήμερα η απουσία αντίστοιχης τράπεζας στην Ελλάδα (στα πρότυπα της ΕΤΒΑ) αποτελούσε εμπόδιο στην υλοποίηση της γερμανικής πρωτοβουλίας και για την Ελλάδα.

Τις τελευταίες ωστόσο εβδομάδες, μετά από έντονες γερμανικές πιέσεις και παρά την διαφωνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης έχουν προχωρήσει σε τελικό στάδιο οι ενέργειες για την δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (ΕΕΤ) το οποίο θα αποτελέσει τον βραχίονα χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο συνάντηση εκπροσώπων της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας (ΚFW), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΤΕπ), του υπουργείου Οικονομικών   και του ελληνικού οργανισμού Ιnvest in Greece. Το σχέδιο στηρίζει η Γερμανία, ενώ ενδεχομένως να συμμετάσχει και η Γαλλία.

Οι αντιρρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απορρέουν από τον «φόβο» ότι η διαχείριση μπορεί να μην αποδώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να δοθούν δάνεια είτε χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις, είτε σε αναπτυξιακά σχέδια που δεν είναι άμεσης προτεραιότητας.

Γι’ αυτό και ένα από τα ανοικτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση είναι η στελέχωση του διοικητικού του συμβουλίου, αλλά και η έδρα του ΕΕΤ, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή είναι η εξεύρεση των κεφαλαίων και των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By