Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λεφτά ζητούν οι Έλληνες από τον Άγιο Βασίλη

Περισσότερο πρακτικούς έχει κάνει τους Έλληνες η οικονομική κρίση, καθώς έρευνα αποκαλύπτει τι ζήτησαν για δώρο την Πρωτοχρονιά

dwra630_301213

Περαιτέρω μείωση παρουσιάζει η δαπάνη των ελλήνων καταναλωτών για τα πρωτοχρονιάτικα δώρα τους, καθώς η κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte για το σύνολο της Ευρώπης, αναδείχθηκε ο Έλληνας πρωταθλητής στη μείωση της χριστουγεννιάτικης δαπάνης για το 2013. Ο προϋπολογισμός του θα είναι μειωμένος κατά 12,8% σε σχέση με το επίσης κακό 2012. Συγκρατημένα από όλους τους λαούς της Ευρώπης, κινούνται φέτος μόνο οι Γάλλοι, οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί όπου όμως τα ποσοστά μείωσης είναι σαφώς μικρότερα (όχι πάνω από 3%) σε σχέση με την Ελλάδα.

Στον αντίποδα βρίσκονται ο Ουκρανός, ο Ρώσος, ο Γερμανός, ο Πολωνός και ο Ελβετός, που έχει αυξήσει το φετινό budget για τις εορτές ακόμη και κατά 17,4% σε σχέση με το 2012. Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη βάζει φέτος και ο Φινλανδός, ο Δανός, ο Ισπανός, ο Τσέχος, ο Βέλγος και ο Ολλανδός.

Εν τω μεταξύ, η λιτότητα και η οικονομική δυσχέρεια έχει αλλάξει και τις επιθυμίες των Ελλήνων σχετικά με το τι θέλουν να πάρουν ως δώρο. Υπάρχουν βέβαια χώρες, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, όπου οι καταναλωτές προτιμούν τα βιβλία από τα μετρητά. Ιδού λοιπόν οι προτιμήσεις των Ελλήνων για τα φετινά τους δώρα:

  • Πρώτη επιλογή τα μετρητά με ποσοστό 64% από 61% το 2012
  • Δεύτερη επιλογή τα ταξίδια με ποσοστό 58% (από 49% το 2012)
  •  Τρίτη επιλογή τα ρούχα και τα παπούτσια με ποσοστό 53% από 48% το 2012
  • Τέταρτη επιλογή τα laptop και οι υπολογιστές με ποσοστό 49% (από 48%)

Ακολουθούν τα Smartphone, τα βιβλία, τα καλλυντικά και τα αρώματα, τα τρόφιμα, τα εισιτήρια και τα tablet.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By