Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λιβύη: Βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Τρίπολης

Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στο διάδρομο προσγείωσης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Λιβύης, γεγονός που υπογραμμίζει την ολοένα και επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στην χώρα της Βόρειας Αφρικής

tripoli_airport600

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, αν και υποτίθεται ότι είναι μία από τις πλέον ασφαλείς τοποθεσίες στη Λιβύη, ομάδα αγνώστων κατάφερε να εισέλθει στον διάδρομο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης, τοποθέτησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό και τον πυροδότησε χρησιμοποιώντας ένα χρονοδιακόπτη, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Αμπντελκάντερ Μοχάμαντ Άχμεντ.

Οι αρχές έκλεισαν το αεροδρόμιο για αρκετές ώρες. Η κυκλοφορία των αεροσκαφών είναι γενικά περιορισμένη μετά τα μεσάνυχτα, καθώς οι ξένες αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν τις βραδινές πτήσεις εξαιτίας της ελλιπούς ασφαλείας τη νύχτα στην πρωτεύουσα, όπου η κυβέρνηση αδυνατεί να θέσει υπό έλεγχο τους αντάρτες που συνέβαλαν στην ανατροπή του Καντάφι το 2011, ωστόσο έχουν κρατήσει τα όπλα τους.

«Σημειώθηκε μια μικρής ισχύος έκρηξη» είπε ο Άχμεντ. «Όταν οι άνδρες ασφαλείας και οι δυνάμεις προστασίας του αεροδρομίου έφθασαν [στο σημείο], ανακάλυψαν έναν χρονοδιακόπτη».

Αρχικά οι αρχές είχαν υποπτευθεί ότι αντάρτες είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες που είχαν καταλήξει στο διάδρομο προσγείωσης, ενώ ριπές όπλων αντηχούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα. Οι αντίπαλες ομάδες ανταρτών συχνά μάχονται μεταξύ τους για να καταλάβουν εδάφη ή να διευρύνουν τη σφαίρα επιρροή τους στην Τρίπολη και σε άλλα σημεία της χώρας.

tripoli600_210314

Οι αρχές άνοιξαν το αεροδρόμιο χρησιμοποιώντας στην αρχή έναν άλλο διάδρομο προσγείωσης. Οι αεροπορικές εταιρείες, κυρίως αυτές της Λιβύης, ξεκίνησαν τα δρομολόγια το απόγευμα. «Ακυρώσαμε όλες τις πτήσεις» δήλωσε στη Λιβύη ο επικεφαλής μιας ξένης αεροπορικής εταιρείας που εκτελεί πολλά δρομολόγια προς την Τρίπολη.

Ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Lufthansa και η British Airways, πραγματοποιούν πτήσεις με προορισμό την Τρίπολη, πέραν των αραβικών εταιρειών.

By