Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λιβύη: Εκατοντάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη

 Δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν τις δυτικές συνοικίες της πόλης όπου ισλαμιστές μαχητές συγκρούονταν επί ώρες με τις δυνάμεις του LNA, επικεφαλής του οποίου είναι ο απόστρατος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ

libya

Ο αυτοαποκαλούμενος «Εθνικός Στρατός της Λιβύης» (LNA)του οποίου ηγείται ένας απόστρατος στρατηγός, προειδοποίησε το Σάββατο τους πολίτες της Βεγγάζης να εγκαταλείψουν μέρη της πόλης προτού ξεκινήσει μια νέα επίθεση κατά ισλαμιστών μαχητών, μία ημέρα αφότου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μία από τις χειρότερες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στη Λιβύη αυτό το μήνα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν τις δυτικές συνοικίες της πόλης όπου ισλαμιστές μαχητές συγκρούονταν επί ώρες με τις δυνάμεις του LNA, επικεφαλής του οποίου είναι ο απόστρατος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ. Εξαιτίας των συγκρούσεων τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ντυμένος με στρατιωτική στολή, ο Χαφτάρ –τον οποίο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας κατηγορεί για απόπειρα πραξικοπήματος- είπε ότι τα στρατεύματα έχουν αποσυρθεί προσωρινά από τη Βεγγάζη για λόγους τακτικής. «Θα επανέλθουμε με ισχύ», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Ξεκινήσαμε αυτή τη μάχη και θα συνεχίσουμε έως ότου επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε.

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν έχουν πια καμία νομιμότητα καθώς έχουν αποτύχει να διασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή. «Οι δρόμοι και ο λαός της Λιβύης είναι μαζί μας», είπε, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματά του είναι τοποθετημένα σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Λιβύης.

Στην Τρίπολη, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Νούρι Αμπού Σαχμάιν υποστήριξε ότι ο Χαφτάρ προσπαθεί να στήσει πραξικόπημα. «Τα μέλη (του LNA), που ευθύνονται για τις συγκρούσεις στη Βεγγάζη, είναι εκτός του ελέγχου του κράτους της Λιβύης και προσπαθούν να φέρουν εις πέρας ένα πραξικόπημα για τα δικά τους συμφέροντα», δήλωσε ο Αμπού Σαχμαίν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις, ενώ το γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 79 και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 140. Από την πλευρά του ο Χαφτάρ δήλωσε ότι τουλάχιστον 60 μαχητές και 6 στρατιώτες πιστοί σε αυτόν σκοτώθηκαν ενώ περίπου 287 τραυματίστηκαν.

Εξαιτίας των συγκρούσεων οι αρχές της χώρας προέβησαν στη διακοπή όλων των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Benina της Βεγγάζης την Παρασκευή ενώ παρέτειναν τη διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου και το Σάββατο.

By