Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λιγότερο υγιείς οι σημερινοί ενήλικοι

Οι αιτίες της μεταβολής είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

enilikoiΣύμφωνα με μια ολλανδική έρευνα, οι σημερινοί ενήλικοι, παρόλο που έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από ό,τι στο παρελθόν, είναι λιγότερο υγιείς από μεταβολική πλευρά σε σχέση με τους συνομήλικούς τους των προηγούμενων γενιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκέρμπεν Χουλσέγκε του Ολλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology», ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 6.000 άτομα για μια περίοδο πολλών ετών. Οι επιστήμονες συνέκριναν τη διαχρονική μεταβολή σε μια σειρά από παράγοντες μεταβολικού κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία και η υπέρταση αυξάνονταν σε όλες τις γενιές, καθώς οι άνθρωποι γερνούσαν, όμως στις πιο πρόσφατες γενιές το πρόβλημα είναι πιο έντονο από ό,τι ήταν στις περασμένες, Για παράδειγμα, ενώ στην προηγούμενη γενιά το 40% των ανδρών ηλικίας 30 έως 40 ετών θεωρήθηκαν ως υπέρβαροι, 11 χρόνια αργότερα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 52%.

Οι Oλλανδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι οι αιτίες της μεταβολικής επιδείνωσης διαχρονικά δεν είναι σαφείς, αλλά θεωρούν ότι βασικό ρόλο παίζει η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

 

 

By