Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Λικέρ τριαντάφυλλο»… από την Ισμήνη Μπάρακλη

Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, που οι σελίδες του αναδίδουν άρωμα από λικέρ τριαντάφυλλο… Ένα κέρασμα με μύθο και ιστορία!

1

Μια ιστορία αγάπης μέσα στο μίσος των πολέμων είναι το μυθιστόρημα «Λικέρ τριαντάφυλλο» που έγραψε η Ναυπλιώτισσα Ισμήνη Μπάρακλη και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας. Πρόκειται για ένα βιβλίο ποιητικής γραφής, που γεννήθηκε από την ανάγκη της συγγραφέως να γράψει μέσα από τις πληγές των προγόνων της, για να δει τη ζωή μέσα από τα μάτια τους. Μιας ζωής που στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας αντιστοιχεί στη ζωή μιας χώρας.

1904. Η Ασημίνα μεγαλώνει στην παλιά πόλη του Ναυπλίου χωρίς την αγάπη του σκληρόκαρδου πατέρα της, αλλά με τη μεγάλη στοργή της μάνας της. Μετά τον θάνατο της μητέρας της, σε ηλικία εννιά ετών, αναλαμβάνει να αναθρέψει τα ορφανά αδέρφια της.

Λίγα χρόνια αργότερα, γνωρίζει τον Παναή και ανάμεσά τους γεννιέται ένας μοιραίος έρωτας, που ανθίζει σε μια σχισμή του βράχου της Ακροναυπλίας, μέχρι την επιστράτευση του αγαπημένου της για τον πόλεμο στην απέναντι όχθη του Αιγαίου το 1919- 1922.

2

1924.Η Ασημίνα βρίσκεται στην Αθήνα διωγμένη από τον πατέρα της και παντρεμένη χωρίς τη θέλησή της…

1939.Λίγο πριν το ξέσπασμα του Β ́ Παγκόσμιου πολέμου, επιστρέφει στο Ναύπλιο, για να συνδέσει και πάλι το νήμα της ζωής της με την ταραγμένη ιστορία του τόπου της…

1942.Ο βομβαρδισμός της κεντρικής πλατείας του Άργους, θα στιγματίσει τη ζωή της, αφού μέσα σε μια στιγμή ανταμώνουν το γέλιο με το δάκρυ, οι φίλοι με τους εχθρούς, η ζωή με τον θάνατο.

1996.Ίμια. Γεγονός ορόσημο που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και διαγράφει τον επίλογο της ιστορίας… φέρνοντας πίσω μνήμες ξεθωριασμένες που μπλέκονται μοιραία με το σήμερα.

3

Η Ισμήνη Μπάρακλη με λυρική γλώσσα συνθέτει μια μεθυστική ιστορία αγάπης η οποία συμπορεύεται με την ιστορία της Ελλάδας. Μέσα από μια γραφή γεμάτη εικόνες, μυρωδιές, ήχους και έντονα συναισθήματα, η συγγραφέας ξεδιπλώνει το δράμα μιας οικογένειας και παράλληλα μιας ολόκληρης χώρας που τραυματίστηκε από πολέμους, θανατηφόρες επιδημίες, ανελέητη φτώχεια, αλλά και τη σκληρή νοοτροπία των ανθρώπων.

Τους χαρακτήρες που δημιουργεί η συγγραφέας, τους βλέπουμε να περνούν από μπροστά μας και να μας τραβούν από το χέρι να μπούμε μέσα στην ιστορία για να ζήσουμε από κοντά όσα έζησαν. Μέσα από τις σελίδες της θα περιπλανηθούμε στα σοκάκια του Ψαρομαχαλά, θα ανεβούμε τις δρομόσκαλες, θα φτάσουμε στον βράχο της Ακροναυπλίας να γίνουμε μάρτυρες ενός μεγάλου έρωτα και σαν προχωρήσουμε μέχρι την Αρβανιτιά, θα ζήσουμε πάλι τον Απρίλιο του ’40 και τον βομβαρδισμό των συμμαχικών πλοίων από τα Γερμανικά στούκας.

Και μέσα σε μια εικόνα απόλυτης καταστροφής και θρήνου, η θάλασσα γεμίζει πανέμορφα άλογα που ελευθερώνονται από τα σπλάχνα ενός πλοίου… για να προσεγγίσουν την ακτή και ύστερα να βγουν έξω και να χαθούν τρέχοντας προς τα βουνά

4

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Ισμήνη Μπάρακλη κατάγεται από το Ναύπλιο, αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και μυρωδιές μαγειρικής. Φοίτησε στο St George Commercial College στο τμήμα Ελληνοαγγλομαθών γραμματέων και Δημοσίων Σχέσεων-Marketing.

Εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Το Λικέρ Τριαντάφυλλο, εμπνευσμένο από το αγαπημένο της Ναύπλιο, την ιδιαίτερη πατρίδα της, αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στην πόλη αυτή, ένα κλαράκι μπουμπουκιασμένο γιασεμί αφιέρωμα στα σκαλοπάτια του. Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Από τα Gucci στο… ταγάρι, Το Ημερολόγιο ενός Κακομαθημένου 1 και Το Ημερολόγιο ενός Κακομαθημένου 2.

Παρουσίαση του Βιβλίου την Τρίτη 17 Ιουνίου στο IANOS Cafe στις 18:00

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By