Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Λοβέρδος: «Δεν θα χαθεί ούτε ώρα από την εκπαιδευτική διαδικασία»

Ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι θα προσθέσει σήμερα στη Βουλή περισσότερα στοιχεία στο προεδρικό διάταγμα για την Παιδεία

loverdos andreas -1

Ούτε μια ώρα μαθήματος δεν θα χαθεί από την εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα ότι θα προσθέσει σήμερα στη Βουλή περισσότερα στοιχεία στο προεδρικό διάταγμα για την Παιδεία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Μega», ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι σήμερα στη Βουλή θα επαναφέρει τον προηγούμενο νόμο σύμφωνα με τον οποίο «ούτε μέρα, ούτε ώρα, ούτε εβδομάδα δεν θα χαθεί από την εκπαιδευτική διαδικασία» δίνοντας ως εναλλακτικές ημέρες αναπλήρωσης τόσο το Σάββατο και τα Χριστούγεννα όσο και την πενθήμερη εκδρομή και το Πάσχα.

Αναφορικά με αριθμητικά δεδομένα των καταλήψεων είπε ότι τη Δευτέρα τα υπό κατάληψη σχολεία ήταν 588, την Τρίτη 364 και «χθες οι εκπαιδευτικοί είχαν αρχιαιρεσίες άρα δεν είχαμε μαθήματα», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που ο υποκινητής των καταλήψεων είναι μαθητής δεν υπάρχει πρόβλημα, κάτι που ωστόσο αλλάζει εάν πρόκειται για μεγαλύτερο άτομο σε ηλικιά, εξω από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών επισήμανε ότι σε όσα τμήματα οι αιτήσεις περί μετεγγραφής είναι λίγες, αυτές διεκπεραιώνονται αμέσως στις ημερομηνίες που έχουν τεθεί, ωστόσο, «σε όσες είναι πάρα πολλές όπως στους Ηλεκτρολόγους του Πολυτεχνείου ή στην Ιατρική τότε τα πράγματα θα πάνε όπως πήγανε πέρυσι πρόπερσι και άλλες χρονιές, δεν θα χαθεί το εξάμηνο αλλά θα γίνει στο τμήμα που έχει ο φοιτητής εγγραφεί και όχι σε αυτό που έχει μετεγγραφεί».

Ο ίδιος έκανε εν συνεχεία εκτενή αναφορά στα κενά των σχολείων, υπενθυμίζοντας ότι είχε ζητήσει 16.500 εκπαιδευτικούς αναπληρωτές και ξεκίνησε η χρονιά με 16.000 και 500 κενά, «τα οποία με παρεμβάσεις, αιτήσεις συνταξιοδοτήσεως που έχουν γίνει μετά ή άδειες άνευ αποδοχών και λοιπές μορφές αποχής από τα καθήκοντα του καθενός φθάσαμε σε έναν αριθμό που μας επιτρέπει να πούμε ότι τα κενά για την επάρκεια -όχι για την πληρότητα που είναι περισσότερα- είναι 1.500″.

Αναγνώρισε ότι τα κενά αυτά δεν μπορούσαν να καλυφθούν. «Δεν υπογράφω τις συνταξιοδοτήσεις. Όποιος έκανε αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 31/8 δεν θα φύγει, θα περιμένει μέχρι το καλοκαίρι να φύγει. Θα πάρουμε πίσω από τους φορείς που έχουμε κάνει αποσπάσεις περίπου 200. Αυτός ο αριθμός μας φθάνει στους 400, θα μας μείνουν 1.100 κενά», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι αναζητώνται μέθοδοι κάλυψης.

«Σήμερα είμαι με άλλο συνάδελφο υπουργό σε επαφή, του έχω στείλει επιστολή από χθες, μήπως τις επόμενες μέρες ανακοινώσω έναν αδάπανο τρόπο. Δεν υπάρχουν δυνατότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματικά, να μας δοθεί ούτε μια θέση ακόμη. Πραγματικά το υπουργείο αυτό έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια να μας βοηθήσει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε από εκεί», σημείωσε.

By