Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λοβέρδος: Θα πάρουμε μέτρα αν η αποτυχία των μαθητών είναι οριζόντια

«Η Τράπεζα Θεμάτων έχει προβλήματα» τόνισε ο υπουργός Παιδείας

andreas-loverdos

Μέσα στην εβδομάδα θα αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας αν θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της «σφαγής» των μαθητών της Α” Λυκείου που έδωσαν εξετάσεις μέσω της Τράπεζας Θεμάτων, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του η κατάργηση της Τράπεζας των Θεμάτων καθώς πρόκειται για ένα σύστημα «κοινωνικά ευαίσθητο», ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι «εάν η αποτυχία είναι οριζόντια και όχι διάσπαρτη, τότε είναι επιβεβλημένο να παρέμβουμε με μέτρα κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Παραδέχθηκε πάντως πως το νέο σύστημα είχε προβλήματα στην εφαρμογή του και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για βελτιώσεις.

Σχετικά με το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών και κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για το πως θα αντιμετωπιστεί πιθανό πρόβλημα με υπεράριθμους φοιτητές, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων θα συζητηθούν όλα τα θέματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «μας απειλεί η υπερσυγκέντρωση στα μεγάλα Πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και η διαφθορά» κάνοντας λόγο για «μετεγγραφές μαϊμού» φαινόμενο που δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα. Ωστόσο διαμήνυσε ότι ο ήδη ψηφισμένος νόμος για τις μετεγγραφές «δεν θα αλλάξει».

Σχετικά με τα κλειστά Πανεπιστήμια επανέλαβε ότι «τα Πανεπιστήμια κλείνουν μόνο σε περίοδο πολέμου» και πρόσθεσε πως » κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει θεσμούς του κοινωνικού κράτους».

Τέλος, όπως ανακοίνωσε, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην ημερομηνία έναρξης των σχολείων και  θα ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου, όπως πέρυσι και τόνισε πως θα το υπουργείο θα προχωρήσει στην πρόσληψη πάνω από 20.000 αναπληρωτών για να καλυφθούν τα κενά, που προέκυψαν από τις τις συνταξιοδοτήσεις των καθηγητών που φέτος ξεπέρασαν τις 4.000.

By