Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Λονδίνο προς Σκωτία: Με την ανεξαρτησία χάνετε και τη λίρα

Η Σκωτία ανταπαντάει ότι με την ανεξαρτησία, το Λονδίνο θα έμενε με ολόκληρο το χρέος

scotland_britain605
Προχωρώντας στην αντεπίθεση, το Λονδίνο προειδοποιεί την Σκωτία πως ανεξαρτητοποίησή της θα σημαίνει και έξοδο από το βρετανικό νόμισμα: «Εάν βγείτε από τη Βρετανία, βγαίνετε και από την λίρα» είπε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν στην ισχυρότερη μέχρι στιγμής προειδοποίηση εναντίον της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αναφορά Όζμπορν είναι μέρος προαναγγελθείσας «συντονισμένης αντεπίθεσης» των κομμάτων στο Λονδίνο. Τις επόμενες ημέρες, οι υπεύθυνοι οικονομικής πολιτικής των άλλων δύο κομμάτων, ο Εντ Μπολς των Εργατικών και ο Ντάνι Αλεξάντερ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αναμένεται να προχωρήσουν σε ανάλογες προειδοποιήσεις.

Εάν στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, οι Σκωτσέζοι πουν «ναι» στην ανεξαρτησία, «δεν υπάρχει κανένας νομικός λόγος για τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να μοιράζεται το νόμισμά του με την Σκωτία» είπε ο Όζμπορν την Πέμπτη.

«Η λίρα δεν είναι περιουσιακό στοιχείο που μοιράζεται ανάμεσα σε δύο χώρες μετά από χωρισμό, σαν να ήταν συλλογή CD» τόνισε ο Όζμπορν.

Επιπλέον, προειδοποίησε την Σκωτία ότι ως ανεξάρτητη οντότητα θα πρέπει να περιμένει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Η στάση του Λονδίνου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας (πρωτοβουλία της οποίας είναι το δημοψήφισμα). Η προειδοποίηση με τη λίρα «είναι κίνηση πανικού που θα γυρίσει μπούμερανγκ» είπε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζεον.

Σε ποιον θα μείνει το χρέος;

«Και η θέση του Όζμπορν είναι μπλόφα» υποστήριξε η Στάρτζεον, λέγοντας πως έξοδος της Σκωτίας από τη λίρα «θα άφηνε στο Λονδίνο ολόκληρο το βάρος του βρετανικού χρέους».

lirespound

By