Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Λονδίνο: Συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ για την Ουκρανία

Οι δύο υπουργοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή από την οποία δεν προέκυψε κάτι νέο

keri-labrof

Δύο μόλις 24ωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην Κριμαία, ο αμερικανός Τζον Κέρι και ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να συναντηθούν στην οικία του αμερικανού πρέσβη στο Λονδίνο. Η συνάντηση δεν αναμένεται να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, με δεδομένα τα όσα έχουν προηγηθεί: εκατέρωθεν προειδοποιήσεις για κυρώσεις και βέτο, όπως και στρατιωτικά γυμνάσια.

Μετά την ρωσική άσκηση στα σύνορα με την Ουκρανία, ξεκίνησαν και ρωσικές αεροπορικές ασκήσεις στη Μεσόγειο.

Οι δύο υπουργοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή από την οποία δεν προέκυψε κάτι νέο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε να αναφέρει πως ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τζον Κέρι «συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες ρωσικές και αμερικανικές προτάσεις για να ομαλοποιηθεί η ατμόσφαιρα».

Ο Κέρι από την πλευρά του, μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, ανέφερε ότι στην επικοινωνία του με τον ρώσο ομόλογό του προειδοποίησε ότι προσάρτηση της Κριμαίας θα οδηγήσει σε «πολύ σοβαρά μέτρα» από τη Δύση, μιλώντας σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η Μόσχα, είπε, «πρέπει να υπολογίζει» πως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβουν μέτρα εναντίον της εάν αποδεχθεί το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία για προσάρτησή της στη Ρωσία και προχωρήσει σε κινήσεις για να κάνει τη χερσόνησο μέρος της ρωσικής επικράτειας.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ υπέβαλαν πρόταση, στην οποία χαρακτηρίζουν παράνομο το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Κριμαίας.

Η Ρωσία πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει βέτο στη συγκεκριμένη πρόταση.

Η πρέσβυς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ότι στόχος της πρότασης είναι να αλλάξουν τα σχέδια της Ρωσίας «προτού χαθούν αθώες ζωές».

Μιλώντας στο Συμβούλιο είπε ότι στην πρόταση «υποστηρίζεται η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία με βάση το διεθνές δίκαιο». Η Πάουερ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «βιαστικά προγραμματισμένο, αδικαιολόγητο και διχαστικό».

Είπε επίσης ότι αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι ο χρόνος για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης εξαντλείται, ενώ προέτρεψε τη Ρωσία να εισακούσει «τις φωνές» των 14 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ουκρανικού λαού.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά τις επόμενες μέρες και η ψηφοφορία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο.

oukrania-apokleismos-kubernitikon-ktirion-kiebo

Ρωσικά τζετ στη Μεσόγειο – «δικαιούμαστε να προστατεύσουμε τους συμπατριώτες μας»

Την Παρασκευή, μία ημέρα μετά τα γυμνάσια του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, το ρωσικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν εκπαιδευτικές αεροπορικές ασκήσεις πάνω από τη Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Ναυτικού Βαντίμ Σέργκα ανακοίνωσε πως πτήσεις μαχητικών ξεκίνησαν από το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», το οποίο είχε δέσει πριν από έναν μήνα στην Κύπρο.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος μαχητικά Sukhoi SU-33 και ελικόπτερα Kamov Ka-27. Οι πτήσεις θα συνεχιστούν «αναλόγως των καιρικών συνθηκών», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ στο Λονδίνο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση του για τη ρωσική εμπλοκή στην Κριμαία.

«Η Ρωσία έχει συνείδηση της ευθύνης της για τις ζωές των συμπρατριωτών της και των φίλων πολιτών στην Ουκραναί και διατηρεί το δικαίωμα να τους θέσει υπό την προστασία της» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στο θάνατο διαδηλωτή στο Ντονέτσκ, λέγοντας πως η επίθεση «δείχνει πως οι αρχές του Κιέβου δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης στην Ουκρανία».

Πηγή: tovima.gr

By