Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λονδίνο: Σύλληψη 4 υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες

Θεωρούνται ύποπτοι ότι συμμετείχαν στην προετοιμασία «τρομοκρατικών ενεργειών»

astunomia

H βρετανική αστυνομία συνέλαβε 4 ανθρώπους καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για εμπλοκή στην προετοιμασία «τρομοκρατικών ενεργειών», την ώρα που τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο έχουν ενισχυθεί λόγω των εορτασμών για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που έχουν προγραμματιστεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι τέσσερις άνδρες, ηλικίας 19 έως 27 ετών, συνελήφθησαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Λονδίνο και στα περίχωρα της βρετανικής πρωτεύουσας. Θεωρούνται ύποπτοι ότι συμμετείχαν στην προετοιμασία «τρομοκρατικών ενεργειών», ανέφερε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Η αστυνομία έχει διεξάγει κατ’ οίκον έρευνες και έχει συνεργαστεί με την MI5, τη βρετανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, στην υπόθεση αυτή. Αυτές «οι συλλήψεις και οι έλεγχοι έχουν διεξαχθεί στο πλαίσιο μιας έρευνας σχετικά με την ισλαμιστική τρομοκρατία» διευκρίνισε η αστυνομία.

Η υπόθεση αυτή απασχόλησε σήμερα τα πρωτοσέλιδα πολλών βρετανικών εφημερίδων. Η Daily Telegraph είχε μάλιστα τίτλο ότι η αστυνομία «απέτρεψε» την εφαρμογή ενός «τρομοκρατικού σχεδίου» που επρόκειτο να υλοποιηθεί κατά τους εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν αύριο, την «Κυριακή Ανάμνησης», την ημέρα δηλαδή κατά την οποία η Βρετανία αποτίει φόρος τιμής στους στρατιώτες της χώρας και της Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Υπήρχε ένας φόβος ότι ενδέχεται να είχαν προγραμματίσει να διαπράξουν μία ένοπλη επίθεση σε ένα δημόσιο χώρο (την Κυριακή) εναντίον στρατιωτικών ή πολιτών που θα είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής» στους Βρετανούς στρατιώτες, διευκρίνισε η εφημερίδα.

Πιο προσεκτικό το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC επισήμανε ότι σε αυτό το στάδιο μία σύνδεση μεταξύ των εν λόγω συλλήψεων και τον εορτασμών για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είναι παρά μία καθαρή «εικασία».

By