Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Λουκέτο» για ένα στα τρία καταστήματα του κέντρου

 Το περιβάλλον παραμένει ακόμη αβέβαιο, κυρίως ως προς  την υπερφορολόγηση και την ελλειμματική ρευστότητα των επιχειρήσεων

 

katastimata1

Το 31,2% των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας έχουν βάλει «λουκέτο» σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ). Όπως διαπιστώνεται από την έρευνα, αν και η τελευταία καταγραφή εμφανίζει περιορισμένα σημάδια βελτίωσης το φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων τείνει να λάβει τη μορφή της μόνιμης πλέον εικόνας.

Συγκεκριμένα από την συνολική απογραφή του εμπορικού κέντρου που διενήργησε το ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ το Μάρτιο 2014 διαπιστώνεται ότι σε σύνολο 6.377 επιχειρήσεων- επαγγελματικών στεγών, οι 1.986 είναι κλειστές (31,2%) ενώ το Σεπτέμβριο του 2013 σε σύνολο 6.377 επιχειρήσεων- επαγγελματικών στεγών λουκέτο είχε μπει σε 2.072 επιχειρήσεις (32,40%).

Το παραδοσιακό εμπορικό τρίγωνο Ομόνοια-Σύνταγμα- Μοναστηράκι έχει πληγεί περισσότερο ενώ πολλά λουκέτα καταγράφονται και επί της Σταδίου, Πανεπιστημίου στο ύψος της Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη.

Επίσης στην Πανεπιστημίου κλειστό είναι το 35% των επιχειρήσεων, στη Σταδίου το 36%, στη Χαριλάου Τρίκουπη το 51% και στην Μπενάκη το 40%.

Αναφερόμενος στα στοιχεία της έρευνας ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ,  Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι το τελευταίο εξάμηνο το εμπορικό κέντρο  της Αθήνας  εμφανίζει εικόνα ανάσχεσης σε ότι αφορά τα λουκέτα. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, το περιβάλλον παραμένει ακόμη αβέβαιο, κυρίως ως προς  την υπερφορολόγηση και την ελλειμματική ρευστότητα των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

By