Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Λουκούμι» για επενδυτές τα ακίνητα στην Ελλάδα

Eπενδυτικά κεφάλαια από πολλές χώρες του εξωτερικού προσεγγίζουν μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία και συμβούλους ακινήτων στην Ελλάδα και τους ζητούν ακίνητα μεγάλης αξίας

akinita600_141113ιιΣαν… χρυσωρυχείο ακινήτων που πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας βλέπουν επενδυτές από όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου την Ελλάδα.

Eπενδυτικά κεφάλαια από πολλές χώρες του εξωτερικού προσεγγίζουν μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία και συμβούλους ακινήτων στην Ελλάδα και τους ζητούν ακίνητα μεγάλης αξίας. Κυρίως κτίρια που θα μπορούσαν να επενδύσουν και να κερδίσουν μελλοντικά, καθώς οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για τις αποδόσεις που προσφέρουν. Με δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων, κυρίως των επαγγελματικών, έχουν καταρρεύσει, οι ξένοι ζητούν να αγοράσουν τα «σκοτωμένα» ακίνητα ποντάροντας σε μελλοντική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος οι επενδύσεις στα ακίνητα θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης συμφωνίας για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ εντός των ημερών ολοκληρώνεται και η συμφωνία εξαγοράς της Πανγαία ΑΕΕΑΠ από την επενδυτική Invel, συνολικού ύψους περί τα 653 εκατ. ευρώ.

Στις χρυσές συμφωνίες που ήδη έχουν κλείσει είναι η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ από τον καναδικό όμιλο Fairfax. Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η παραχώρηση της έκτασης των 500 στρεμμάτων στην Κασσιόπη Κέρκυρας στην αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία NCH Capital.Το εφάπαξ τίμημα που θα καταβάλει η εταιρεία θα είναι 23 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται και υπερτίμημα 2,3 εκατ. ευρώ μετά από 6 χρόνια υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης των ρυθμών ανάπτυξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Ταμείου, το ύψος της επένδυσης θα φτάσει συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ.

Εντωμεταξύ, επενδυτική διείσδυση στον ελληνικό τουρισμό προετοιμάζει ένα από τα μεγαλύτερα fund διεθνώς, το Oaktree, με υπό διαχείριση κεφάλαια 79,8 δισ. δολαρίων, καθώς διαπραγματεύεται και πιθανότατα θα κλείσει μέχρι τις αρχές του 2014, την εξαγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Gerakina Beach στη Χαλκιδική, έχοντας όμως πρόθεση να προχωρήσει και σε άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Oaktree (Oaktree Capital Management) έχει κλείσει συμφωνία συνεργασίας με πολύ μεγάλο και γνωστό ελληνικό ξενοδοχειακό όμιλο, που έχει παρουσία στη Χαλκιδική, ο οποίος και θα αναλάβει τη διαχείριση, εφόσον υλοποιηθεί η εξαγορά, του Gerakina Beach.

Οι Top ευρωπαϊκές πόλεις για επενδύσεις σε ακίνητα

Κυριαρχούν οι γερμανικές πόλεις ως οι δημοφιλέστεροι προορισμοί επενδυτικών κεφαλαίων ακινήτων, δείγμα της ελκυστικότητας που συνοδεύει πλέον τη γερμανική αγορά ακινήτων, μεταξύ των επενδυτών.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της CBRE, πέντε από τους 10 μεγαλύτερους επενδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης βρίσκονται στη Γερμανία. Ασφαλώς, το Λονδίνο και το Παρίσι εξακολουθούν να κατέχουν τα ηνία αναφορικά με το μερίδιό τους στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η Μόσχα έχει κατορθώσει να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση, με το πέρας του πρώτου φετινού εξαμήνου.

Ωστόσο, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των επενδύσεων στις γερμανικές πόλεις, τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, στο Ντίσελντορφ καταγράφεται αύξηση κατά 210%, στη Φρανκφούρτη κατά 72%, στο Αμβούργο κατά 52% και στο Βερολίνο κατά 24%. Κύριος λόγος για την άνοδο αυτή ήταν οι Γερμανοί επενδυτές, οι οποίοι πλέον δεν αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες εκτός Γερμανίας. Ετσι, το 76% των αγορών που πραγματοποίησαν Γερμανοί επενδυτές αφορούσε ακίνητα εντός της χώρας, έναντι ποσοστού μόλις 53% την περίοδο 2007-2009. Αντίστοιχα, αυξημένος είναι και ο αριθμός των ξένων επενδυτών, καθώς μόνο κατά το τρέχον έτος έχουν αγοραστεί ακίνητα από επενδυτές 21 διαφορετικών χωρών. Για παράδειγμα, μόνο στη Φρανκφούρτη, το 39% των επενδύσεων έγινε από ξένους.

Πάντως, το Λονδίνο και η Μόσχα αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους των ξένων επενδυτών, καθώς πάνω από το 60% των συναλλαγών και στις δύο πρωτεύουσες πραγματοποιήθηκε από μη Ευρωπαίους αγοραστές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By