Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Λουξεμβούργο: Δυσοίωνο το μέλλον του Γιούνκερ

Κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον του

junckerΜετά από 18 χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο του Λουξεμβούργου ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, βρίσκεται αντιμέτωπος με ψηφοφορία στη Βουλή της χώρας σχετικά με μια έκθεση που τον κατηγορεί για την ευθύνη του στη διαχείριση του συστήματος πληροφοριών.

Πιο συγκεκριμένα θα εξετασθεί η έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής αναφορικά με την υπηρεσία πληροφοριών (SREL), στην οποία καταγράφονται παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, αγορές πολυτελών αυτοκινήτων για ιδιωτική χρήση και κατηγορίες ότι οι μυστικές υπηρεσίες χρηματίζονταν ή δέχονταν χάρες για να παράσχουν πρόσβαση σε αξιωματούχους. Το αποτέλεσμά της μπορεί να προκαλέσει την παραίτησή του και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο.

Ο 58χρονος κ. Γιούνκερ δεν έχει αποκαλύψει τίποτε για τη στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό να υποβάλει την παραίτησή του από την κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο Χριστιανικό Κοινωνικό Κόμμα του και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ειδικά εάν το τελευταίο αποχωρήσει από τη συμμαχία.

Μέλος κυβερνήσεων χωρίς διακοπή εδώ και πάνω από 30 χρόνια, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατηγορείται ότι παραμέλησε το Λουξεμβούργο προς όφελος της Ευρώπης και ότι άφησε να αναπτυχθούν σκάνδαλα και ένα νοσηρό κλίμα στο Μεγάλο Δουκάτο.

Αν παραιτηθεί, το ζήτημα της διαδοχής του παραμένει ανοικτό.

Πέραν της πιθανότητας ο κ. Γιούνκερ να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών, στο προσκήνιο έχει έλθει και το όνομα της Βιβιάν Ρέντινγκ, παλιάς αντιπάλου του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στους κόλπους του κόμματός του, η οποία εδώ και 15 χρόνια υπηρετεί ως επίτροπος στις Βρυξέλλες.

Από τις 15:00 ώρα Ελλάδας και επί δύο ώρες, ο κ. Γιούνκερ πρόκειται να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή του Λουξεμβούργου πριν να τεθεί σε ψηφοφορία η έκθεση κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής για την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας (SREL), στην οποία επισημαίνεται σαφώς η ευθύνη του πρωθυπουργού.

Η ερευνητική επιτροπή δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2012 μετά την αποκάλυψη μιας υποκλοπής που είχε γίνει από τον πρώην αρχηγό της SREL στη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον πρωθυπουργό στο γραφείο του τελευταίου. Η SREL, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού, καταγγέλλεται επίσης για παρατυπίες και καταχρήσεις στην περίοδο από το 2004 ως το 2009.

«Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. πρωθυπουργός, ως ιεραρχικός προϊστάμενος της υπηρεσίας πληροφοριών, όχι μόνο δεν είχε τον έλεγχο της υπηρεσίας του, αλλά επιπλέον παρέλειπε υπερβολικά συχνά να ενημερώνει την επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου, ακόμη και την εισαγγελία για τις παρατυπίες και τις παρανομίες των επιχειρήσεων τις οποίες αναλάμβανε η υπηρεσία», υποστηρίζεται στην έκθεση.

«Η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού είναι αδιαμφισβήτητη», καταλήγει το πόρισμα.

Την Τετάρτη το πρωί, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Άλεξ Μπόντρι, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λουξεμπούργκερ Βορτ» πως περιμένει «μια ισχυρή χειρονομία» από την πλευρά του κ. Γιούνκερ.

Οι δύο κύριοι σχηματισμοί της αντιπολίτευσης, το Φιλελεύθερο Κόμμα και οι Πράσινοι, ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση μομφής.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By