Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Λυκούδης: Δεν έχω καμία πρόθεση για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ

«Είναι ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς, μια ενιαία δημοκρατική παράταξη, όχι ένα κόμμα, και να εξελιχθεί σε παράγοντα σταθεροποίησης»

lykoudis800_280414

Τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν να αναλαμβάνει την προεδρία της Δημοκρατικής Αριστεράς έδωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, εξηγώντας ταυτόχρονα το όραμά του για μια άλλη κεντροαριστερά.

«Δεν είναι μέσα στις σκέψεις μου, δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση και στόχευση για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ο κ. Λυκούδης ζήτησε ουσιαστικά τον «κεντροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ», αναφέροντας ότι όταν ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ «ο ένας δεν ήξερε τον άλλο», και υπήρχε ιδεολογική ανομοιογένεια, με συμμετοχή ευρωπαϊστών αριστερών και αριστεριστών και εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα».

«Είναι ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς, μια ενιαία δημοκρατική παράταξη, όχι ένα κόμμα, και να εξελιχθεί σε παράγοντα σταθεροποίησης. Μια ανασυγκροτημένη κεντροαριστερά μπορεί να παίξει ρόλο. Αυτή πρέπει να κάνει στρατηγική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ οτιδήποτε άλλο θα διαλυθεί μέσα σε έξι μήνες» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκούδη«το κομμάτι του πολιτικού συστήματος που ψήφισε Το Ποτάμι εκφράζει την Κεντροαριστερά, το σύνολο του χώρου Ελιά, ΔΗΜΑΡ και Το Ποτάμι είναι χώρος μπορεί να παίξει σοβαρότατο και αριθμητικά ρόλο».

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη στάση του Φώτη  Κουβέλη, διευκρινίζοντας ότι είτε έπρεπε να παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών ή να προσπαθήσει να κρατήσει με μαχητικότητα «ό,τι έχει απομείνει». «Απο κάθε άποψη λάθος η άκαιρη παραίτηση» δήλωσε.

Για τη σφοδρή κριτική του Γρηγόρη Ψαριανού παρατήρησε ότι ναι μεν το αποτέλεσμα τω ευρωεκλογών ήταν ισοπεδωτικό για τη ΔΗΜΑΡ, αλλά «δεν μας πολυταιριάζει αυτό το ανθρωποφαγικο (…) υπάρχουν και ορισμένα όρια. Έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία αυτή την ήττα» σημείωσε.

Γα τον κ. Κουβέλη είπε ότι «θα δηλώσω στην ΚΕ του κόμματος ότι δεν ζήτησα την παραίτησή του, αλλά επαναπροσδιορισμό του συνόλου της πολιτικής μας,… Θα ήθελα να παραμείνει στις γραμμές του κόμματος με το ρόλο που είχε, αλλά με ενα άλλο πολιτικό σχέδιο που ηττήθηκε κατά κράτος».

Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση πλειοψηφίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν προκύπτει η περίπτωση Κουβέλη (σ.σ για την Προεδρία) θεωρώ ότι είναι καλή επιλογή» παρατήρησε, ενώ εξήγησε ότι «δεν είμαι υπέρ της επανόδου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, λες ότι ‘καλά έκανα και έφυγα τρως ήττα και λες τώρα ότι μπορείς να επανέλθεις;»

«Στην κυβέρνηση με σκληρότατα μέτρα είχαμε 6%, και μόλις φύγαμε πέσαμε στο 3%. 6,37% είχαμε σε δημοσκόπηση της Metron Analysi μια εβδομάδα πριν φύγουμε από την κυβέρνηση, δεν θέλω να ακούω να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» εξήγησε για την πλειοψηφία.

Δύσπιστος εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Βασίλης Οικονόμου αναφορικά με τις προθέσεις του Φώτη Κουβέλη. «Όταν έχεις υποστεί τέτοια ήττα αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου… Η ΔΗΜΑΡ είναι διαλυμένη με 1%, υπάρχουν 14 βουλευτές που έχουν αναφορά στο 1% και ο κ. Χατζημαρκάκης απευθύνει προσκλήσεις συνεργασίας στη ΔΗΜΑΡ» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του από τη ΔΗΜΑΡ αν δεν γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. «Όσοι αγωνιούν για υπουργικούς θώκους ας πιάσουν σειρά απάντησε όταν ρωτήθηκε αν τον ενδιαφέρει θέση στην κυβέρνηση.» Ερωτηθείς, τέλος, αν θα μπορούσε ο Σπύρος Λυκούδης να είναι ο νέος πρόεδρος του κόμματος,  απάντησε «πρέπει κάποιος να θέλει. Στον κύριο Λυκούδη δεν αναλογούν ευθύνες για την ήττα».

 

By