Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Λόγια του αέρα» από τον Πούτιν για την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ, ο Λευκός Οίκος και το Κίεβο διαψεύδουν τις δηλώσεις του Πούτιν για την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα ουκρανικά σύνορα

RUSSIA-UKRAINE-POLITICS-CRISIS-CRIMEA-TATARS

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ απέρριψε, με τον χαρακτηρισμό «λόγια του αέρα», την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προς τους φιλορώσους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας να αναβάλουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία δύο περιφερειών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

«Ο Γιάτσενιουκ (αναφερόμενος) στην πρόταση Πούτιν για την αναβολή του δημοψηφίσματος στην ανατολική Ουκρανία: Δεν έχει νόημα να σχολιάζουμε λόγια του αέρα», μετέδωσε το πρακτορείο σε επείγον τηλεγράφημά του.

Νωρίτερα σήμερα ο Πούτιν κάλεσε τους αυτονομιστές να αναβάλουν το προγραμματισμένο για τη Κυριακή δημοψήφισμα σε δυο περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας όπου πολλές πόλεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Μόσχα ότι υποκινεί τους αυτονομιστές και ότι στην εξέγερση συμμετέχουν στελέχη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Το Κίεβο θεωρεί το δημοψήφισμα παράνομο.

Yatsenyuk one of Ukraine's opposition leaders speaks during an interview with Reuters in Kiev

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ κατά Πούτιν

Σε διάψευση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας προέβησαν το NATO και οι ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχει αλλάξει η θέση των στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων», δήλωσε αξιωματικός του ΝΑΤΟ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στις θέσεις που καταλαμβάνουν οι ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων» σχολίασε αξιωματούχος του Πενταγώνου. Οταν ερωτήθηκε αν η Ρωσία ενδέχεται να αποσύρει τα στρατεύματά της χωρίς το Πεντάγωνο να μπορεί να το δει, ο εκπρόσωπός του συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν απάντησε: «Θα το γνωρίζαμε».

«Δεν έχουμε δει κάποια αλλαγή στη θέση των ρωσικών δυνάμεων. Εδώ και καιρό ζητάμε από τους Ρώσους (…) να αποσύρουν τα στρατεύματά τους» από τα ουκρανικά σύνορα, επισήμανε ο Ουόρεν.

nato600_050314

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη μια ουσιαστική απόσυρση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ προς τους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Αρκάνσας και την Καλιφόρνια.

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η αποχώρηση έχει πραγματοποιηθεί», συμπλήρωσε.

Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε επίσης μέσω του εκπροσώπου του ότι το – προγραμματισμένο για την Κυριακή – δημοψήφισμα σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να ακυρωθεί, όχι απλώς να αναβληθεί.

By