Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Λόγοι που οι άνθρωποι παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία

Στην Αμερική, οι άνδρες και οι γυναίκες περιμένουν περισσότερο από ποτέ να παντρευτουν για πρώτη φορά…

gamosΣτη δεκαετία του 1950, οι γυναίκες παντρεύονται σε ηλικία 20 ετών και οι άνδρες στα 23. Η μέση ηλικία του πρώτου γάμου έχει αυξηθεί ραγδαία από τότε. Είμαστε τώρα σε ένα υψηλό μέσο όρο των 27,1 για τις γυναίκες και 29,1 για τους άνδρες.

Εδώ η Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ σε πρόσφατο γράφημα της:

age

 

Ένα νέο NBER έγγραφο εργασίας από τη Shelly Lundberg και τον Robert Pollak ρίχνει μια ματιά στο τι ακριβώς έχει αλλάξει και δίνει μερικούς λόγους για τους οποίους ο γάμος έχει τόσο καθυστερήσει σημαντικά.

Πολύ περισσότεροι άνθρωποι ζουν μαζί.

Μια κοινή πρακτική των αμερικανικών ζευγαριών είναι να ζουν μαζί πριν να δέσουν τον γάιδαρο τους. Πολλοί το χρησιμοποιούν ως ένα τρόπο για να ελέγξουν αν είναι συμβατοί, παίρνοντας τα οφέλη του γάμου – το συνδυασμό των πόρων, διάσπαση ενοικίου, μοιράζονται τις δουλειές – χωρίς τη δέσμευση. Αυτό εξηγεί το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ηλικίας γάμου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Η τάση αυτή ξεκίνησε στη δεκαετία του ’60 και επιταχύνθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Από το 1982 έως το 2010, υπήρξε πτώση κατά 8% στον αριθμό των 15 – 44 χρονών γυναίκες οι οποίες ήταν πρόσφατα παντρεμένες. Αυτό ακριβώς συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν μαζί, η οποία ανέβηκε από 3% έως 11%.

Υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχη για τα πιο νεαρά ζευγάρια να ζουν μαζί. Το στίγμα που συνδέεται με το φύλο, τη συμβίωση και τα παιδιά εκτός γάμου έχει μειωθεί σημαντικά. Την ίδια στιγμή, η νομική προστασία των άγαμων ζευγαριών και των παιδιών που γεννήθηκαν από αυτές έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι άνθρωποι επίσης ζουν μόνοι περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με τη χρήση του ελέγχου των γεννήσεων, επιλέγουν να μην παντρευτούν κι αυτό δεν πρέπει να κυμαινεται στην επιλογή μεταξύ αποχή ή την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αυτό κατέστησε ευκολότερο για τις γυναίκες, ιδίως, να επιλέγουν σταδιοδρομίες που απαιτείται περισσότερη εκπαίδευση, και έκανε τη ζωη πιο ελκυστική για όλους.

Η τάση προς την κατεύθυνση που ζουν ενισχύθηκε επίσης από το γεγονός ότι η τεχνολογία απλά γίνεται ευκολότερη. Τα πλυντήρια ρούχων και οι φούρνοι μικροκυμάτων, για παράδειγμα, μείωσαν το ποσό της ικανότητα και το χρόνο που απαιτείται για τις οικιακές εργασίες, καθώς για τις δουλειες του σπιτιου ηταν απαραιτητα και τα 2 ατομα.

Όπως έχει γίνει σχετικά πιο αποδεκτό να υπάρχουν παιδιά εκτός γάμου, είτε με εναν γονιό είτε με 2, και όπως οι έλεγχοι των γεννήσεων και οι αμβλωσεις έχουν γίνει πιο ελεύθερα διαθέσιμα, είναι λιγότερο πιθανό μια εγκυμοσύνη να οδηγήσει σε ταχύ γάμο.

wedding-rings-wallpaper11

Περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στο κολέγιο.

Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που παρακολούθησαν το κολέγιο αυξήθηκε σταθερά από τη δεκαετία του 1980. Στη συνέχεια, το ποσοστό των ανδρών της εγγραφής άρχισε να σταθεροποιείται, όπως και των γυναικών συνέχισαν να ανεβαίνουν. Σήμερα, οι γυναίκες κερδίζουν περισσότερα πτυχία κολλεγίων από τους άνδρες.

Αυτό βοηθά εν μέρει στην εξηγηση γιατί το χάσμα μεταξύ ανδρών και τις ηλικίες των γυναικών κατά τον πρώτο γάμο έχει μειωθεί. Βοηθά επίσης να εξηγήσει την αύξηση της ηλικίας και για τα δύο φύλα, καθώς το κολλέγιο ωθεί προς τα πίσω τα χρονοδιαγράμματα γάμου.

Οι άνθρωποι έχουν μικρότερες οικογένειες.

Όταν περιμένεις ότι θα κάνεις λιγότερα παιδιά, δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις νωρίς. Οι αμερικάνες είχαν κατά μέσο όρο περισσότερα από τρία παιδιά στη δεκαετία του ’60. Τώρα έχουν λιγότερα από δύο.

 

By