Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

«Λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο της ΕΕ»

Για το Κυπριακό και για θέματα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας συζήτησαν Σαμαράς – Αναστασιάδης

Samaras AastasiadisΤο κυπριακό κυριάρχησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο Μαξίμου ενώ συζήτησαν και για τις πρόσφατες επαφές του Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.

Είναι δεδομένο πως η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, κοινωνικό, ομόσπονδο Κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας πως «είναι αυτονόητο ότι, όποια τελική κρίση θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό. Μία λύση, η οποία θα είναι ασφαλώς και εντός των πλαισίων που ορίζει η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος να διαδραματίσουν στην περιοχή, λόγω ακριβώς και των ευρύτερων εξελίξεων, αλλά και του μεγάλου ζητήματος της ενέργειας και των πηγών ενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή.

Ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβε ότι παρά τις τρέχουσες οικονομικές, δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, είναι αποφασισμένος να εργαστεί μεθοδικά, συστηματικά, έτσι ώστε ο νέος κύκλος συνομιλιών που επίκειται, πρώτον να είναι καλά προετοιμασμένος και δεύτερον να δίνει την ελπίδα ότι υπάρχει προοπτική, για μία λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης τόνισε την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για επιστροφή της Αμμοχώστου.

Όπως είπε, «ιδιαίτερα η επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα δώσει τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη από τη μια των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία αλλά και τον διάλογο ενώ από την άλλη, θα φέρει τις δύο κοινότητες μαζί να εργάζονται για την ανοικοδόμηση μιας πόλης που για 39 τόσα χρόνια παραμένει ακατοίκητη».

Σαμαράς και Αναστασιάδης συζήτησαν ακόμα για τον άξονα συνεργασίας Ελλάδα- Κύπρος – Ισραήλ με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει πως η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να διαδραματίσουν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή «λόγω ακριβώς και των ευρύτερων εξελίξεων, αλλά και του μεγάλου ζητήματος της ενέργειας και των πηγών ενέργειας που υπάρχουν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By