Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λ. Μενδώνη: Σύντομα θα φανεί αν υπάρχει τρίτο πρόσωπο στο ψηφιδωτό δάπεδο

«Αυτό το μνημείο θα συζητηθεί για παρά πολλά χρόνια»

amfipoli_psifidoto_5

Την εκτίμηση ότι σήμερα, ή το αργότερο αύριο Τετάρτη, θα φανεί αν υπάρχει τρίτο πρόσωπο στο απαράμιλλης τέχνης και τεχνικής ψηφιδωτό δάπεδο του τύμβου Καστά εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Δεν έχει αποκαλυφθεί ανατολικά και δυτικά της παράστασης όλο το ψηφιδωτό, γιατί στα σημεία αυτά πατούν τα υποστυλώματα. Μπορεί να υπάρχει και άλλο πρόσωπο ή διακόσμηση, σήμερα ή αύριο θα φανεί αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη, προσθέτοντας ότι «δεν είναι σαφές αν ο επόμενος θάλαμος είναι ο τελευταίος».

Η γγ. του ΥΠΠΟΑ έκανε δε λόγο για «μνημείο εξέχον και μοναδικό». «Είναι ταφικό μνημείο, έχουν βρεθεί τα χαρακτηριστικά που προδίδουν αυτό το χαρακτήρα. Νομίζω ότι το ψηφιδωτό ενισχύει απολύτως τη χρονολόγηση ότι το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου προ Χριστού αιώνα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, «αυτό το μνημείο θα συζητηθεί για παρά πολλά χρόνια και θα απασχολήσει πολύ μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας». Αναφερόμενη εξάλλου στις εκτιμήσεις διάφορων συναδέλφων της αρχαιολόγων, παρατήρησε ότι «πρέπει να μένουμε στα δεδομένα, όλα όσα λέγονται είναι υποθέσεις».

By