Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μάριο Μόντι: Δεν έφταιγε η Ελλάδα για την κρίση

Τη Γερμανία και τη Γαλλία θεωρεί ως υπεύθυνες για την οικονομική κρίσης ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός

mario-monti600_060314
ην πεποίθηση ότι το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης δεν οφειλόταν στον ελληνικό αδύναμο κρίκο αλλά στο γεγονός ότι το 2003 η Γερμανία και η Γαλλία παραβίασαν πρώτες το Σύμφωνο Σταθερότητας εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist στη Μάλτα, ο κ. Μόντι μίλησε για την ανάγκη να χτιστούν τρεις γέφυρες στην ΕΕ: μεταξύ του Βορρά και του Νότου, μεταξύ της Βρετανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών της.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι -εκτός από τη Μάλτα- η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα του ευρωπαϊκού νότου που βγήκε από την κρίση χωρίς να λάβει βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Μίλησε δε για τεράστια πρόοδο των νότιων ευρωπαϊκών χωρών τα τελευταία χρόνια, ενώ χαρακτήρισε επιτυχημένη την κουλτούρα της κοινωνικής οικονομίας αγοράς υπό τον συνδυασμό δημοσιονομικής πειθαρχίας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ενόψει του δημοψηφίσματος για την ευρωπαϊκή πορεία της Βρετανίας, εξέφρασε την άποψη ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να κλειστεί στον εαυτό της, αλλά αντιθέτως να ζητήσει ανοιχτά από την υπόλοιπη Ευρώπη «να πάρει στα σοβαρά» την ενιαία αγορά, τον ανοιχτό ανταγωνισμό και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, το μέλος του κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία, Λόρδος Μάντελσον, παρατήρησε ότι η Ευρώπη ανακάμπτει μεν, αλλά παραμένει εκτεθειμένη σε κινδύνους. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική απέναντι στις γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές εκτός της επικράτειάς της.

Την ανάγκη για έμφαση στις επενδύσεις, στο μεταναστευτικό ζήτημα και στην ανεργία των νέων προέκρινε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος χαρακτήρισε τις επικείμενες ευρωεκλογές ως το πρώτο βήμα στη διαδικασία της αλλαγής στην ΕΕ.

Τη μείωση του πληθωρισμού, την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων επισήμανε ως εν εξελίξει επιτεύγματα της οικονομίας της χώρας του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Λουίς Γκρεχ.

By