Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μάρτιν Σουλτς: «Ήρθε η ώρα να είμαστε μαζί»

Με την ομιλία του Μάρτιν Σουλτς έκλεισε ουσιαστικά και η συνδιάσκεψη για την ΕΛΙΑ στο ΣΕΦ – Πρόσκληση στον Φώτη Κουβέλη απηύθυναν Μάρτιν Σουλτς και Ευάγγελος Βενιζέλος

martin-soults638_090314

Πρόσκληση σε όλες της δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να συμμετέχουν στο εγχείρημα της Ελιάς απηύθυνε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΕ από το Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κ. Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Σουλτς παρευρέθη στην Συνδιάσκεψη της Ελιάς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ αμέσως μετά είχε προγαμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη.

Στην ομιλία του ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε επίσης στα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης, ενώ σημείωσε πως είναι υποψήφιος για την ΕΕ ως Ευρωπαίος και όχι ως Γερμανός. Συγκεκριμένα ανέφερε πως κάθε γενιά που βρίσκεται στα πράγματα έχει καθήκον να προσφέρει ευκαιρίες στην επόμενη γενιά. Είπε πως ναι μεν θα πρέπει να σωθούν οι τράπεζες, γιατί οι τράπεζες έχουν συστημική αξία, όμως αξία έχει και η νέα γενιά.

Ανέφερε ότι ο πλούτος της Ευρώπης έχει διανεμηθεί πάρα πολύ άσχημα, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα πέρασε από φοβερές εξελίξεις και ότι οι άνθρωποι στη χώρα υπέφεραν. Είπε πως ήρθε η στιγμή της αλλαγής.

Υπογράμμισε ότι αν το μέλλον της Ελλάδας αποφασίζεται και στις Βρυξέλλες και αν στις Βρυξέλες υποστηρίζεται η Ελλάδα, τότε αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για οικονομική ανάπτυξη. Θέλουμε να αλλάξουμε τις δημοκρατικές δομές στην ΕΕ, είπε.

Για τη διαδικασία των εκλογών ανέφερε ότι για πρώτη φορά η θέση του προέδρου της ΕΕ δεν θα κριθεί παρασκηνιακά, αλλά θα διοριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τα μέλη του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΕ.

«Χρειάζομαι την πλειοψηφία των πολιτών να ψηφίσουν το δικό μου πρόγραμμα που θα αλλάξει την Ευρώπη», είπε.

Στέλνοντας μήνυμα προς εκείνους που δεν συνεργάζονται, ο κ. Σουλτς είπε πως ήρθε η στιγμή όλοι να συνεισφέρουν προς την ίδια κατεύθυνση και είπε προς «όσους διστάζουν» ότι χρειάζεται την υποστήριξή τους, επειδή «ήρθε η ώρα να είμαστε μαζί».

«Είναι καλό να ενωθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς, όσοι διστάζουν ακόμα, αν με ακούν, δεν θα πρέπει να διστάζουν, θα πρέπει να έρθουν, να μας κάνουν πιο δυνατούς», υπογράμμισε.

Επιπλέον ανέφερε πως δεν είναι υποψήφιος ως Γερμανός, αλλά ως Ευρωπαίος και ότι δεν έχει σημασία η εθνικότητα, αλλά η κοινωνική δικαιοσύνη, ο «εκπολιτισμός» ενός ακροίου καπιταλισμού στις αγορές. Αυτό είναι θέμα αξιοπρεπών αμοιβών, ευκαιρίας για ζωή στους νέους ανθρώπους και αυτό δεν έχει σχέση με τη Γερμανία ή την Ελλάδα, έχει σχέση με την ιδέα της Ευρώπης.

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στην ουκρανική κρίση λέγοντας πως αυτό που βλέπουμε τώρα να γίνεται στη χερσόνησο της Κριμαίας συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη δύναμη στους αδυνάμους. «Η ιδέα της Ευρώπης είναι τα κράτη και τα έθνη να συνεργάζονται όλοι μαζί».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελλάδα είπε πως έχει τεράστια συνεισφορά στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, όχι μόνο πριν από 3000 χρόνια. Πρόσθεσε πως ως Γερμανός σοσιαλιδημοκράτης τιμά τον αγώνα της ελληνικής αριστεράς στον αντιδικτατορικό αγώνα. Η Ελλάδα η Ισπανία και η Πορτογαλία απελευθέρωσαν την Ευρώπη από τις δυνάμεις του φασισμού τη δεκαετία του 70, είπε.

Τόνισε πως πρέπει να διδαχτούμε από την Ιστορία και αυτό γιατί όποτε οι άνθρωποι απελπίζονται, τότε οι άνθρωποι αρχίζουν να αμφισβητούν τη Δημοκρατία. Συμπλήρωσε πως για να υπάρξει υπεράσπιση ςτη Δημοκρατία χρειάζεται ασφάλεια, να υπάρχουν δουλειές με μισθό που οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν. «Οι άνθρωποι δεν περιμένουν από εμάς να τους κάνουμε εκατομμυριούχους, αλλά περιμένουν να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα μπορούν να βρουν δουλειά γι αυτούς και τα παιδιά τους με έναν αξιοπρεπή μισθό», σημείωσε.

Τέλος ο κ. Σουλτς επανέλαβε πως όσοι θέλουν να τον υποστηρίξουν θα πρέπει να αποφασίσουν να συμμετέχουν στην Ελιά.

Βενιζέλος: «Μάχη ιδεών είναι οι Ευρωεκλογές»

«Στις Ευρωεκλογές δίνεται μια μάχη ιδεών, μια μάχη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για μια άλλη Ευρώπη και το Σοσιαλιστικό Κόμμα σηκώνει το βάρος να παρουσιάσει μια άλλη αφήγηση για την Ευρώπη».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προλογίζοντας τον Μάρτιν Σούλτς, τον υποψήφιο του ΕΣΚ για την προεδρία της Κομισιόν,ο οποίος παραβρέθηκε στη Συνδιάσκεψη της «Ελιάς».

«Ο Μάρτιν», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «γνωρίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τα προβλήματα και τις προτεραιότητες των πραγματικών ανθρώπων. Έχει σημασία να καταλάβουμε ότι δίνεται μάχη ιδεών». «Μας λένε, πρόσθεσε, ότι είμαστε στην ίδια κυβέρνηση με τη ΝΔ, το ίδιο, όμως, συμβαίνει και στη Γερμανία, στην Ιταλία και αλλού. Τώρα όμως βλέπετε ότι κατεβαίνουμε με διαφορετικά κόμματα, ψηφοδέλτια και διαφορετικούς υποψήφιους για την Κομισιόν, τώρα δίνουμε μεγάλη μάχη για τους συσχετισμούς, μάχη ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική αντίληψη, του ΕΛΚ και του ΕΣΚ». «Ο Μάρτιν», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «είναι γερμανός πολίτης και πολιτικός αλλά ξέρει τι σημαίνει να είσαι πάνω απ όλα ευρωπαίος πολίτης και πολιτικός και έχει πολύ μεγάλη σημασία να του πούμε ότι, εδώ, τον στηρίζουμε επειδή είναι ο ευρωπαίος Μάρτιν Σουλτς και επειδή, ως γερμανός αναγνωρίζει και σέβεται τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι «επί πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ ήταν είτε το μεγαλύτερο σε ποσοστό ψήφων κόμμα, μέλος του ΕΣΚ είτε ένα από τα μεγαλύτερα σε ποσοστό ψήφων, αλλά, τώρα, πληρώνει τις συνέπειες της κρίσης, της υπευθυνότητας, των δύσκολων αποφάσεων». Στη Συνδιάσκεψη, πρόσθεσε, συγκεντρωθήκαμε ισότιμα το ΠΑΣΟΚ και συναγωνιστές από άλλες κινήσεις και συγκροτήσαμε την Ελιά. Εμείς όλοι έχουμε αναφορά στο ΕΣΚ το οποίο και εκπροσωπούμε στην Ελλάδα. Και απευθυνόμενος στον κ. Σουλτς είπε ότι όλοι εμείς θέλουμε να είσαι ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής.

venizelos638_090314

Αναφέρθηκε και στις απουσίες από τη Συνδιάσκεψη τονίζοντας ότι «βεβαίως θα θέλαμε να είναι κι άλλοι φίλοι μας εδώ, να ήταν η ΔΗΜΑΡ και άλλοι άνθρωποι που ανήκουν στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης, της Αριστεράς». Εξέφρασε την πίστη του ότι, μέχρι τις Ευρωεκλογές, θα πεισθούν κι άλλοι και το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο ώστε θα δημιουργήσει μια δυναμική.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του κ. Σουλτς με τον κ. Κουβέλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Σουλτς θα έχει άλλη μια ευκαιρία να πει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ πόσο μεγάλη σημασία έχει η συσπείρωση, γιατί , όπως είπε, «πρέπει να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στο Νότο».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι, στην Ελλάδα, χωρίς κυβερνητική σταθερότητα και δύσκολες αποφάσεις δεν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, δεν μένει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ισότιμη χώρα.

Αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Σουλτς με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, τονίζοντας ότι οι περιπτώσεις Καμίνη στην Αθήνα και Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη είναι ένα ωραίο παράδειγμα, είναι τα πρόδρομα φαινόμενα της συνεργασίας που πέτυχαν και θα νικήσουν και τώρα. Και εξέφρασε τη χαρά του διότι ο κ. Σουλτς, με την παρουσία του, στη Συνδιάσκεψη, δίνει την ευρωπαϊκή διάσταση του εγχειρήματος.

By