Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μένει μέχρι να φύγει

Ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων που έπονται και για αυτό προτιμά το καλοκαίρι ή το αργότερο το φθινόπωρο να μην τον βρει στο υπουργείο Οικονομικών

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Ευρωπαϊκό αέρα φαίνεται πως θα έχει η επόμενη θέση που θα αναλάβει ο Γιάννης Στουρνάρας. Έστω και αν ο ίδιος όπου βρεθεί και όπου σταθεί διαψεύδει τις φήμες που των θέλουν αργά ή γρήγορα να παραδίδει το χαρτοφυλάκιο του, τα δεδομένα δείχνουν ότι περνάει τις τελευταίες μέρες της θητείας του στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τον κ. Στουρνάρα λένε ότι έχει πάρει εδώ και καιρό τις αποφάσεις του, αλλά δεν θέλει να δημιουργήσει αναταραχή στην κυβέρνηση προαναγγέλλοντας την αποχώρηση του.

Ο ίδιος εκτιμά ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, υπό καλές συνθήκες. Άλλωστε, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων Εταίρων, το κλίμα για την ελληνική Οικονομία έχει αρχίσει να αλλάζει. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ολοκλήρωση της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, την εκταμίευση της δόσης, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και την έναρξη της συζήτησης για το τρόπο διαχείρισης του χρέους, ο κ. Στουρνάρας μπορεί να πει ότι φεύγει έχοντας επιτύχει το σύνολο των στόχων που είχε θέσει, όταν κάθισε στην «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργού Οικονομικών.

Αντίθετα, αν αποφασίσει να παραμείνει στην οδό Νίκης, θα έρθει αντιμέτωπος με πολλούς κινδύνους και ακόμα πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσε να τις επωμιστεί ο διάδοχος του. Ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων που έπονται και για αυτό προτιμά το καλοκαίρι ή το αργότερο το φθινόπωρο να μην τον βρει στο υπουργείο Οικονομικών.

Και αυτό γιατί από την επόμενη κιόλας επίσκεψη της τρόικας στα τέλη του καλοκαιριού, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να αντεπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις των δανειστών, με αντάλλαγμα την απόφαση για τη διαχείριση του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο αλλά και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Ξεκάθαρο είναι επίσης, ότι αυτή τη στιγμή δεν επιθυμεί να αναλάβει το τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδας. Θα προτιμούσε μια θέση στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετακομίζοντας για λίγο στη Φρανκφούρτη, ώστε να απέχει από το κέντρο των ελληνικών εξελίξεων.

Όπως εκτιμά από εκεί θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην συζήτηση αναφορικά με τη μέθοδο που θα επιλεγεί για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, καθώς γνωρίζει από μέσα τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα αλλά και ποια είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα.

Άλλωστε, η Φρανκφούρτη από την Αθήνα, απέχει μόλις 3 ώρες με το αεροπλάνο. Ο κ. Στουρνάρας μπορεί ανα πάσα στιγμή να βρεθεί και πάλι στην ελληνική πρωτεύουσα, εφόσον του ζητηθεί να αναλάβει αργότερα ένα νέο πόστο ή να κατέβει στις εκλογές, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι ο ίδιος έχει πλέον και πολιτικές βλέψεις.

Aλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By