Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μέρκελ: «Δεν σχεδιάζονται περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία»

«Επικεντρωνόμαστε στον χειμώνα και την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί και το πώς θα πετύχουμε πραγματική εκεχειρία»

oukrania 5

«Δεν σχεδιάζονται περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τρίτη, την ώρα που η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία μυρίζει μπαρούτι.

Η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθεί πραγματικά η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία ενόψει του χειμώνα.

Παρόλα αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την πρόθεσή της να διευρυνθεί ο κατάλογος των φιλορώσων Ουκρανών στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ, και κυρίως απαγόρευση εισόδου στην Ένωση, ώστε να περιληφθούν σε αυτόν οι νέοι ηγέτες των αυτονομιστών.

Όμως «πέραν τούτου, προς το παρόν δεν προβλέπονται άλλες οικονομικές κυρώσεις. Επικεντρωνόμαστε στον χειμώνα και την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί και το πώς θα πετύχουμε πραγματική εκεχειρία».

Τόνισε ακόμη ότι «σημαντικές πλευρές» της συμφωνίας εκεχειρίας δεν έχουν εφαρμοστεί. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την κατάσταση της συμφωνίας του Μινσκ, διότι μεγάλα μέρη της δεν εφαρμόζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου η Μέρκελ σημείωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

By