Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μέρκελ: Η Ισπανία και η Ιρλανδία δείχνουν το δρόμο εξόδου από την κρίση

Το στίγμα για την τρίτη κυβερνητική της θητεία έδωσε το πρωί η Άγκελα Μέρκελ, που το απόγευμα θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη «πρώτη» επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι

angela-merkel800

Η περίπτωση της Ιρλανδίας που βγήκε από το Μνημόνιο, αλλά και της Ισπανίας που ολοκληρώνει το πρόγραμμα στήριξής των τραπεζών της αποτελούν τα πρώτα σημάδια ότι η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να ξεπεραστεί, τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας πάντως ότι πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν.

Μιλώντας μια ημέρα μετά την ορκωμοσία της για την τρίτη θητεία στην καγκελαρία, η Μέρκελ κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης να δεσμευθούν στις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως τα θεμελιώδη ελαττώματα της νομισματικής ένωσης πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως.

«Είναι σαφές πως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να σταματήσουμε να υπογραμμίζουμε. Ωστόσο βλέπουμε τις πρώτες επιτυχίες και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να ξεπεραστεί μόνιμα» σημείωσε.

Παράλληλα επανέλαβε την άποχή της ότι δεν πιστεύει πως οι αλλαγές στις ευρωπαϊκές δομές θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν χωρίς αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ.

«Στην ΕΕ ο καθένας λέει, “μπορούμε να κάνουμε τα πάντα να εξελιχθούν, όμως το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, είναι οι συνθήκες”. Πιστεύω πως με αυτό τον τρόπο δεν θα φτιάξουμε μια λειτουργική Ευρώπη» δήλωσε καταχειροκροτούμενη η Μέρκελ.

Η ίδια αναγνώρισε ότι οι αλλαγές στις Συνθήκες δεν είναι εύκολο να εγκριθούν από τα Κοινοβούλιο, ωστόσο, ξεκαθάρισε: «Όποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, πρέπει να είναι έτοιμος να τροποποιήσει τη νομοθεσία σε ορισμένες αρμοδιότητες. Δεν μπορούμε να μένουμε ακίνητοι σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς. Αυτό δεν θα λειτουργήσει.»

Αναφερόμενη στην τραπεζική ένωση, η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει τώρα να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν πριν από 20 χρόνια και χαρακτήρισε απαραίτητη μια συνετή ρύθμιση των αγορών. Aναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για μια «κοινωνικά δίκαιη» Ευρώπη και σημείωσε ότι μελλοντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη και στην απασχόληση είναι εφικτές.

Δήλωσε δε ότι η μάχη κατά της ανεργίας των νέων παραμένει κεντρική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια.

Πρόοδος για την τραπεζική ενοποίηση

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις της σε χθεσινοβραδινή εκπομπή στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης είναι πολύ σημαντική για την αποδοχή του ευρώ στις διεθνείς χρηματαγορές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή τους οι υπουργοί Οικονομικών της EE θα καταλήξουν σε συμφωνία, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να ασχοληθούν αύριο οι αρχηγοί κρατών με το ίδιο θέμα στη διάρκεια του συμβουλίου.

Σε χθεσινοβραδινές τους δηλώσεις οι 17 υπουργοί Οικονομικών άφησαν θετικά μηνύματα για την επίτευξη συμφωνίας σήμερα λέγοντας ότι έχουν τεθεί οι βάσεις γι αυτό το ενδεχόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίτροπος Όλι Ρεν, αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις, έκανε λόγο για μια «αποφασιστικής σημασίας επιτυχία». Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε την πρόοδο. «Προχωρήσαμε ένα σημαντικό κομμάτι προς τα εμπρός», είπε, ενώ ο γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «υπάρχει κοινό όραμα για έναν κοινό μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών» χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Συνέχιση της παράδοσης

Στο Παρίσι η Άγκελα Μέρκελ που θα συνοδεύεται από τον νέο υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα έχει συνομιλίες (ώρα 18.30 ώρα Ελλάδας) με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ και στη συνέχεια θα κάνουν κοινές δηλώσεις στον τύπο (19.45 ώρα Ελλάδας). Αργότερα σε δείπνο θα προετοιμάσουν το αυριανό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών. Το Παρίσι βλέπει σε αυτήν την επίσκεψη, που έχει γίνει παράδοση, την «επίδειξη βούλησης των δύο ηγετών να συνεχίσουν την υπεύθυνη στάση τους απέναντι στην Ευρώπη». Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έβαλε το πήχη της επίσκεψης πολύ ψηλά λέγοντας ότι «πρόκειται για την προσπάθεια οικοδόμησης, εάν το επιθυμούν οι Γερμανοί, ενός κοινού σχεδίου που θα προταθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ με στόχο να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να αγαπήσουν και πάλι την Ευρώπη».

Σε μια έμμεση αναφορά στην κριτική που δέχεται το Βερολίνο για το εμπορικό πλεόνασμα, επισήμανε ότι η Γερμανία θέλει να διατηρήσει την βιομηχανική βάση της και προειδοποίησε ότι «η Ευρώπη δεν θα γίνει πιο ισχυρή, εάν η Γερμανία χάσει θέσεις εργασίας».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική διεύρυνσης της ΕE, η καγκελάριος έκανε λόγο για πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία ώστε η πρώτη συζήτηση να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Αλβανία στη μάχη εναντίον της διαφθοράς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By