Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μέρκελ: Θέλουμε την Βρετανία εντός ΕΕ

Συνεργασία της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Ντέιβιντ Κάμερον

cameron-merkel

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποτελέσει ένα σύμμαχο εντός της ΕΕ για τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που γίνονται στην Ένωση των 28» τόνισε η Άγκελα Μέρκελ σε Βρετανούς βουλευτές, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης της στη χώρα.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στα αγγλικά η Μέρκελ μίλησε στη γερμανική γλώσσα στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων και τόνισε ότι θεωρεί τη Βρετανία έναν σημαντικό σύμμαχο που μπορεί να συμβάλει να οικοδομηθεί μια ισχυρή και ανταγωνιστική ΕΕ. Η καγκελάριος έκανε την αποφώνησή της επίσης στα αγγλικά.
«Ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να αποτελέσουμε υπόδειγμα για άλλες περιοχές του κόσμου. Αυτό και τίποτα λιγότερο από αυτό θα έπρεπε να είναι ο κοινός μας στόχος, τον θεωρώ μια αποστολή για τη γενιά μας», ανέφερε η Μέρκελ.
«Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο με μια σθεναρή φωνή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν το έχουμε αυτό θα είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς όφελος όλων».
Η Μέρκελ επισήμανε ότι μια Ευρώπη χωρίς σύνορα είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα αλλά πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να βρουν το θάρρος να τοποθετηθούν εναντίον των «καταχρήσεων» και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει.
Η Μέρκελ έκανε την ομιλία αυτή στο Ουέστμινστερ μετά το πρόγευμα εργασίας που είχε με τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Πηγή: ΑΜΠΕ
By