Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μέρκελ: «Θαύμα η ειρηνική πτώση του Τείχους του Βερολίνου»

«Ήταν μια νύχτα που δεν θα ξεχάσω ποτέ»

merkel

«Θαύμα» χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, το γεγονός ότι το Τείχος του Βερολίνου κατέρρευσε χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά.

Καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να εορτάσει την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η καγκελάριος μίλησε σχετικά με αυτό στη γερμανική τηλεόραση και είπε ότι τις εβδομάδες και τις ημέρες πριν πέσει το Τείχος κυριαρχούσαν η ένταση, ο φόβος και η έξαψη.

«Ήταν ένα θαύμα το ότι όλα έγιναν ειρηνικά», είπε η Merkel, που επέστρεφε στο σπίτι της από τη σάουνα όταν είδε ένα πλήθος να κατευθύνεται δυτικά και το ακολούθησε. «Υπήρχε μεγάλη έξαψη επί εβδομάδες. Στον δρόμο μου βρίσκονταν άρματα μάχης από την 7η Οκτωβρίου».

Η Merkel, καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005, άρχισε την καριέρα της στην πολιτική μόλις μερικούς μήνες αργότερα, όταν έγινε αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Η ίδια, συνήθως πολύ φειδωλή όταν ερωτάται τη ζωή της στην ανατολική Γερμανία, δεν αποκάλυπτε μέχρι πρόσφατα τι έκανε τη νύχτα που άνοιξε η πύλη του Τείχους.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρθηκε πιο ανοικτά στο πώς έζησε τα γεγονότα. Σήμερα δήλωσε πως «αφού έφυγα από τη σάουνα το απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου, πήγα στην Οδό Μπόρνχολμερ όπου υπήρχε ένα σημείο διέλευσης στην άλλη πλευρά και γιόρτασα μαζί με ανθρώπους που μου ήταν τελείως ξένοι. Υπήρχε απλά ένα απίστευτο αίσθημα ευτυχίας».

Η Merkel αποκάλυψε εξάλλου πρόσφατα ότι πήγε σε ένα διαμέρισμα στο δυτικό Βερολίνο και ήθελε να τηλεφωνήσει σε μια θεία της που έμενε στη δυτική Γερμανία — αλλά επέστρεψε τελικά μερικές ώρες αργότερα στο ανατολικό Βερολίνο, διότι έπρεπε να πάει νωρίς το πρωί στη δουλειά της.

«Ήταν μια νύχτα που δεν θα ξεχάσω ποτέ», πρόσθεσε η ίδια.

 

By