Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γερμανικές εκλογές: άνοιξαν οι κάλπες

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη γερμανίδα καγκελάριο

fosphotos.com | Gulielmos Antoniou
fosphotos.com | Gulielmos Antoniou

Άνοιξαν στις 9.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, που αναμένονται ιδιαίτερα αμφίρροπες, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές έχουν 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες. Υπολογίζεται όμως ότι το ένα τέταρτο των εκλογέων έχουν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα μεταδοθούν αμέσως μετά ενώ τα επίσημα αποτελέσματα, αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Στην τελευταία προεκλογική της εμφάνιση, το Σάββατο, η γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε από τους πολίτες να της δώσουν «ισχυρή εντολή» προκειμένου να συνεχίσει το έργο της.

Το στοίχημα για το κόμμα της Α. Μέρκελ, (CDU/CSU) δεν είναι εάν θα καταλάβουν την πρώτη θέση, οι δημοσκόποι θεωρούν βέβαιη τη νίκη της- αλλά εάν θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν με τον μικρότερο εταίρο τους, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που κινδυνεύουν να μην μπουν καν στο κοινοβούλιο εάν δεν συγκεντρώσουν ποσοστό 5%, το οποίο δεν φαίνεται δια των δημοσκοπήσεων να κατοχυρώνουν άνετα.

Εάν ο μικρότερος έως σήμερα εταίρος της Α. Μέρκελ, επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις αναλυτών και παραμείνει εκτός Βουλής, ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Πέερ Στάινμπρουκ.

Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, το SPD μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό έως και 28%, ωστόσο ακόμη και μαζί με τους Πράσινους δεν μπορεί να ξεπεράσει το CDU και να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του.

Αστάθμητος παράγοντας των γερμανικών εκλογών είναι το μικρό, νεοσύστατο, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) το οποίο επιχειρεί να αρδεύσει ψήφους από τη δεξαμενή των δυσαρεστημένων από την οικονομική βοήθεια που παρέχεται σε πιο αδύναμες χώρες, φλερτάροντας ουσιαστικά με την εκλογική δεξαμενή του CDU.

Oι δημοσκοπήσεις το δείχνουν σε ανοδική πορεία και, σύμφωνα με ορισμένες από αυτές, είναι σε θέση να πλησιάσει το κατώφλι του 5% και να μπει στο κοινοβούλιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By