Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μέρκελ: Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα αργήσει μερικές εβδομάδες

Συνάντηση των ηγετών της ΕΕ για τη μελλοντική πολιτική της Ένωσης προανήγγειλε η γερμανίδα καγκελάριος

merkel

Αρκετές εβδομάδες μπορεί να χρειαστεί η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 22 ως τις 25 Μαϊου, προειδοποίησε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από την πόλη Στράλσουντ της Βαλτικής, η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 27 Μαΐου, αλλά το αντικείμενο της συνάντησής τους θα είναι η πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ και όχι μόνο οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σίγουρα θα χρειαστεί μία περίοδος αρκετών εβδομάδων προτού κάποιος καταλήξει στις απαραίτητες αποφάσεις», είπε η ίδια.

Όπως πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σεβαστούν την επιθυμία των ψηφοφόρων, αλλά υπάρχει μία μακρά λίστα δύσκολων ζητημάτων.

Επίσης, είπε η Μέρκελ, υπάρχουν κυβερνήσεις ευρέων συνασπισμών σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, γεγονός που απαιτεί να καταλήξουν πρώτα οι ίδιοι οι κυβερνητικοί εταίροι σε μία συμφωνία σχετικά με τους υποψήφιους για την προεδρία της Επιτροπής.

Σε μία τόσο μεγάλη εκλογική διαδικασία, που θα διεξαχθεί σε τέσσερις μέρες και 28 χώρες, δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 350 εκατομμύρια πολίτες.

barozo

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο.

Οι υποψήφιοι για το αξίωμα προέρχονται από τους τέσσερις μεγαλύτερους πολιτικούς σχηματισμούς: το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και τους Πράσινους.

Το EPP έχει επιλέξει για υποψήφιο τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ενώ οι κεντροαριστεροί τον σημερινό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα εκλεγεί ένας από τους υποψήφιους που έχουν υποδείξει τα κόμματα. Εκείνοι που θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου τελικά, θα είναι οι επικεφαλής των 28 χωρών μελών της ΕΕ και στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την επιλογή τους.
Η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, προειδοποίησε την Κυριακή η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη Στράλσουντ της Βαλτικής, η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 27 Μαΐου, ωστόσο το αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ, και όχι μόνο οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν.

Νέος πρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι βέβαιο ότι θα εκλεγεί ένας από τους υποψήφιους που έχουν υποδείξει τα κόμματα. Εκείνοι που θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου θα είναι τελικά οι επικεφαλής των 28 χωρών-μελών της ΕΕ. Στη συνέχεια η επιλογή τους θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Σίγουρα θα χρειαστεί μία περίοδος αρκετών εβδομάδων προτού κάποιος καταλήξει στις απαραίτητες αποφάσεις» είπε.

eu ukraine

Όπως πρόσθεσε, οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σεβαστούν την επιθυμία των ψηφοφόρων, υπάρχει όμως μια μακρά λίστα δύσκολων ζητημάτων.

Σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, επισήμανε η Μέρκελ, υπάρχουν κυβερνήσεις ευρέων συνασπισμών, γεγονός που απαιτεί να καταλήξουν πρώτα οι ίδιοι οι κυβερνητικοί εταίροι σε μία συμφωνία σχετικά με τους υποψήφιους για την προεδρία της Επιτροπής.

Σε μία τόσο μεγάλη εκλογική διαδικασία που θα διεξαχθεί σε τέσσερις μέρες και 28 χώρες, δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 350 εκατομμύρια πολίτες.

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα διαδεχτεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα αναλάβει τα καθήκοντα το Νοέμβριο.

Οι υποψήφιοι για το αξίωμα προέρχονται από τους τέσσερις μεγαλύτερους πολιτικούς σχηματισμούς -το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και τους Πράσινους.

Το EPP έχει επιλέξει για υποψήφιο τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ενώ οι κεντροαριστεροί τον σημερινό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

By