Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μέρκελ: «Πραγματική ένωση για να βγει η Ευρώπη από την κρίση»

Τις προγραμματικές της δηλώσεις πραγματοποίησε η γερμανίδα καγκελάριος δίνοντας έμφαση στην οικονομική κρίση και την ευρωπαϊκή ενοποίηση

German Parliament - Chancellor Angela Merkel

Τις προγραμματικές της δηλώσεις έκανε σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, στην οποία ποντάρει για έξοδο της Ευρώπης από την οικονομική κρίση.

Τονίζοντας πως η Γερμανία είναι πυλώνας οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως πυξίδα είναι η κοινωνική αγορά της οικονομίας με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών ώστε η Ευρωζώνη να βγει δυνατότερη από την κρίση.

Για να βγει η Ευρωζώνη από την κρίση πρέπει να μετεξελιχθεί από νομισματική σε πραγματική οικονομική ένωση, είπε η καγκελάριος, καλώντας σε «μετεξέλιξη» της Ευρωπαϊκής Συνθήκης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Περίπου έξι εβδομάδες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη γερμανική κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζει στο Μπούντεσταγκ τον πολιτικό οδικό χάρτη του Βερολίνου για την επόμενη τετραετία.

Η καγκελάριος ξεκίνησε την ομιλία της μιλώντας, πριν από όλα, για την κατάσταση στην Ουκρανία. «Γίνονται ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης» στο Κίεβο, είπε, λέγοντας πως το Βερολίνο στηρίζει τις προσπάθειες για «ειρηνική διέξοδο» αλλά και ιδιαίτερα «τα δίκαια αιτήματα της αντιπολίτευσης».

Ο ουκρανικός λαός, τόνισε η Μέρκελ, έδειξε ότι δεν συμφωνεί με την απομάκρυνση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η πόρτα για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας δεν πρέπει να κλείσει» υπογράμμισε, απορρίπτοντας τον εγκλωβισμό σε μία λογική «είτε με την μία πλευρά είτε με την άλλη» -και λέγοντας πως αυτό διαμηνύθηκε στις Βρυξέλλες και στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί

Αναφερόμενη στην Ευρωζώνη, η καγκελάριος ανέφερε ότι η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Για να υπερβεί η νομισματική ένωση την κρίση, είπε, πρέπει να ολοκληρωθεί σε μία οικονομική ένωση. Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη πρέπει να «μετεξελιχθεί» προς αυτήν την κατεύθυνση, είπε.

Επαναλαμβάνοντας πως τη σημασία που έχει για την ίδια τη Γερμανία η ΕΕ, η Μέρκελ τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ενώσει της δυνάμεις της και αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής». «Όλες οι πολιτικές πρέπει να μετρώνται βάσει του εάν προωθούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» τόνισε.

Για να γίνει σταθερότερη η Ευρώπη, είπε «ο καθένας πρέπει να τακτοποιήσει τα του οίκου του». «Η Γερμανία, είπε, έχει τακτοποιήσει τα του οίκου της», αναφερόμενη στους στόχους που έχει θέσει το Βερολίνο για τον γερμανικό προϋπολογισμό.

Όσον αφορά τη ρύθμιση των αγορών, η καγκελάριος ανέφερε «κανένα οικονομικό πεδίο δεν μπορεί να μείνει χωρίς ρυθμιστικά μέτρα». Οι διαβουλεύσεις για το ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο έχουν προχωρήσει αρκετά και μένει να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος, ανέφερε.

Angela+Merkel+SPD+CDU+Continue+Coalition+Negotations+vzMNC8lrIGml

(Visited 1 times, 1 visits today)
By