Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μέρκελ- Στάινμπρουκ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το ελληνικό ζήτημα

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο αντίπαλος της Πέερ Στάινμπρουκ, στην τελική ευθεία προς τις γερμανικές εκλογές μίλησαν για το ελληνικό ζήτημα, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κρύβει ενόψει της κάλπης το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα στήριξη της χώρας μας.

merkel fosphotos1Τις ανακοινώσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών περί επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το πρώτο επτάμηνο του 2013 επικαλέστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος προκειμένου με διπλωματικό τρόπο να αποφύγει το ερώτημα περί νέας βοήθειας προς τη χώρα μας, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πρέπει να αποφευχθεί και τάχθηκε κατά της μονομερούς πολιτικής της λιτότητας στην Ευρώπη, που φέρει τη σφραγίδα Μέρκελ.

«Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο χρόνο, ώστε τα πράγματα να μπορέσουν να εξελιχθούν», δήλωσε η κ.Μέρκελ σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix.  Προσπάθησε να υποβαθμίσει το εσωτερικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, που κάνει λόγο για ανάγκη νέου προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας το 2014, λέγοντας ότι: «Η Μπούντεσμπανκ επισήμανε κινδύνους που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι δεν αποτελούν κάτι καινούργιο».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν και θετικά μηνύματα, όπως ακούσαμε χθες τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη, η οποία είναι ακόμη αρνητική, αλλά για πρώτη φορά επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μπορώ όμως να ακόμη να διατυπώσω τελικό συμπέρασμα. Πιστεύω ότι οι Γερμανοί  καταλαβαίνουν ότι το ευρώ για μας ως εξαγωγική χώρα αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα». 

Η κ.Μέρκελ υπερασπίστηκε την εφαρμοζόμενη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και έκανε λόγο για «αλληλεγγύη, η οποία οδηγεί σε αποτελέσματα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν έχει νόημα αν δεν αλλάζει κάτι σε επίπεδο δομών» και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που παραμείνει στην καγκελαρία, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Με αυτή τη «θεραπεία» της λιτότητας, που έχει επιβάλλει το Βερολίνο στην Ευρώπη, διαφώνησε ο κ.Στάινμπρουκ. Ο αντίπαλος της κ.Μέρκελ για την καγκελαρία υποστήριξε στο Bloomberg ότι χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού νότου και ότι ο κίνδυνος ενός Grexit πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.
«Το να αφήσεις μία χώρα σαν την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη δεν είναι σαν ένα πείραμα χημείας σε κάποιο εργαστήριο, για το οποίο μπορούμε να μετανιώσουμε όταν πάει στραβά», είπε ο κ.Στάινμπρουκ. «Πολλές χώρες έχουν την εντύπωση πως η Γερμανία χρησιμοποιεί την οικονομική και πολιτική δύναμή της ώστε να επιβάλει την δική της διαχείριση της κρίσης σε άλλες χώρες», παραδέχθηκε, αντιπροτείνοντας στην πολιτική της λιτότητας «ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ νούμερο δύο», με χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια και τα έσοδα από την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Το θέμα της Ελλάδας μπορεί να έχει ενταχθεί για τα καλά στην προεκλογική συζήτηση στη Γερμανία, όμως αυτό που θα κρίνει την έκβαση των εκλογών δεν είναι η πολιτική του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα και ούτε καν η στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή οικονομία και η τύχη της ενωμένης Ευρώπης. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg ο λόγος για τον οποίο φαίνεται ότι η κ.Μέρκελ κερδίσει μία τρίτη θητεία ως καγκελάριος -δεδομένου ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις 40 ημέρες πριν τις εκλογές η CDU προηγείται του SPD σταθερά κατά 17 μονάδες περίπου- είναι η οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της Γερμανίας και η καθημερινότητα των Γερμανών πολιτών.
Από τότε που κ.Μέρκελ διαδέχθηκε το Γκέρχαρντ Σρέντερ στην καγκελαρία, η ανεργία έπεσε σχεδόν στα ποσοστά που ήταν μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει σχεδόν μηδενιστεί, οι καθαροί μισθοί έχουν αυξηθεί και ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά χαμηλός, αναφέρει το Bloomberg. Και όπως κάθε ψηφοφόρος έτσι και ο Γερμανός επιλέγει με κύριο γνώμονα τη τσέπη του.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By