Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Μέρκελ: Στα μέσα του 2014 θα ξέρουμε τι ποσό χρειάζεται η Αθήνα

Έρχεται τρίτο μνημόνιο;

MerkelΗ καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το μέγεθος ενός ενδεχόμενου νέου πακέτου αρωγής για την Ελλάδα.

«Δεν μπορώ να πω σήμερα τι ποσό, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε να απαιτηθεί. Θα μπορούμε να το πούμε στα μέσα του επόμενου έτους» δήλωσε η Μέρκελ, μιλώντας στον γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TV Sat 1.

«Δεν μπορώ να ορίσω, ή να επιβεβαιώσω ένα ποσό», δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Γερμανίας. «Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει», πρόσθεσε.

Τι λένε οι γερμανοί αξιωματούχοι

«Δεν γίνονται πουθενά συζητήσεις, απ” ό,τι γνωρίζω, για το πώς θα μπορούσε να διαρθρωθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου και συμπλήρωσε λέγοντας πως στα μέσα του 2014 θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση στην Ελλάδα.

«Έχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Σέιμπερτ, ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα δεν συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η Ελλάδα δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου», είπε, επισημαίνοντας και αυτός ότι το τρέχον δεύτερο πρόγραμμα στήριξης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2014. «Δεν υπάρχει τίποτε καινούριο», σημείωσε, συμπληρώνοντα ότι  «το πρόγραμμα προχωρά»

Τι λέει η Κομισιόν

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Σόιμπλε, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιούγκ, υποστήριξε πως στο Eurogroup του Ιουλίου δεν υπήρξε καμία συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως είπε η κ. Χιουγκ, η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προχωρά με συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η αξιολόγηση της τρόικας πριν από μερικές εβδομάδες.

«Οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να εξυγιάνουν την οικονομία, για να βάλουν σε βιώσιμη τροχιά τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και για να υλοποιήσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε η εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Ιούλιο, το Eurogroup συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση πολλών μεταρρυθμίσεων.

Στο Eurogrοup του Iουλίου, συνέχισε η κ. Χιουγκ, δεν έγινε καμία συζήτηση περί νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και το επόμενο σημαντικό βήμα για τη χώρα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σόιμπλε για νέα βοήθεια, η εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε σε προηγούμενα ανακοινωθέντα του Eurogroup, και κυρίως σε αυτό του Νοεμβρίου του 2012, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα -όπως επεσήμανε- υπό ποιές προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Τέλος, όσον αφορά τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, η εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις διάφορες επιλογές που υπάρχουν, προκειμένου να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος μιας χώρας. «Ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε, ειδικότερα, τη δυνατότητα επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων, κάτι το οποίο έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By