Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μέρκελ: Σταθερή στη στήριξη Γιούνκερ

«Για μένα ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής και ότι θέλω να τον έχω πρόεδρο της Επιτροπής. Αυτό το είπα στη Γερμανία και το λέω και εδώ»

zan klont giounker-merkel

Οι απειλές ως προς τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις ηγετικές θέσεις στα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, τόνισε η  καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε στο Χάρπζουντ της Σουηδίας με τους ομολόγους της από την Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία.«Είπαμε όλοι ότι τα θέματα της επάνδρωσης των ευρωπαϊκών θέσεων δεν είναι κεντρικά στις συνομιλίες μας, αλλά ότι θέλουμε να κάνουμε ό,τι δεν έχουμε κάνει επαρκώς μέχρι τώρα: να συζητήσουμε την ουσία, που είναι σημαντική για τους πολίτες», σημείωσε η επικεφαλής της Γερμανικής κυβέρνησης προσθέτοντας ωστόσο με έμφαση ότι «Όμως…είπα ότι ότι για μένα ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής και ότι θέλω να τον έχω πρόεδρο της Επιτροπής. Αυτό το είπα στη Γερμανία και το λέω και εδώ. 

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι το βασικό, πριν από  την κάλυψη των ανώτατων θέσεων στις Βρυξέλλες, είναι να συναποφασιστούν τα ζητήματα – κλειδιά της πολιτικής σε επίπεδο Ε.Ε.ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην διαλέξει μία «άσκοπη» κατεύθυνση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι επιθυμεί η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει εντός μίας Ε.Ε. που θα προβεί σε μεταρρυθμίσεις, όμως, οι συντηρητικοί ηγέτες εντός της ένωσης πρέπει να προχωρήσουν σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, ο κ. Κάμερον έκανε σαφές ότι αντιτίθεται στην εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ομιλία του μετά  την μίνι συνδιάσκεψη των τεσσάρων ηγετών.

Ο κ. Κάμερον κάλεσε σε μία πιο ανοιχτή Ευρώπη λέγοντας ότι εάν η Ε.Ε. δεν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, θα είναι «αλυσιτελές» για τις σχέσεις Ε.Ε. – Μεγάλης Βρετανίας.

By