Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μέρκελ- Σόιμπλε δεν «βλέπουν» νέο κούρεμα χρέους

«Δεν βλέπει» νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -ο οποίος έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη- δηλώνει πως το κούρεμα ήταν «ένα μοναδικό συμβάν».

fosphotos.com
fosphotos.com

Η καγκελάριος της Γερμανίας με συνεντεύξεις της στις εφημερίδες Maerkische Oderzeitung και Suedwest Presse αποκλείει κατηγορηματικά ένα νέο κούρεμα του χρέους της Ελλάδας το φθινόπωρο. «Δεν το βλέπω», απαντά κοφτά στη σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο στηρίζει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με δικές του πρωτοβουλίες για τη δύσκολη διαδικασία αναδόμησης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται στις 18 Ιουλίου στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών από τον οποίο το Μαξίμου προσδοκά να φέρει στις αποσκευές του την πρόταση για σύσταση ελληνικής επενδυτικής τράπεζας με έδρα το Λουξεμβούργο και κεφάλαια από την γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW και κοινοτικά κονδύλια, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ.Σόιμπλε πάντως χθες με συνέντευξη του στη Bild ήταν εξίσου σαφής με την κ.Μέρκελ όσον αφορά στην προσμονή της ελληνικής κυβέρνησης για νέα αναδιάρθρωση χρέους.

«Το κούρεμα χρέους ήταν ένα μοναδικό συμβάν. Όποιος ανακινεί το θέμα, πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες: Κανένας επενδυτής δεν θα ερχόταν μετά να επενδύσει σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα», λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Δεν αποκλείει πάντως περαιτέρω βοήθεια στην Αθήνα από το επόμενο έτος

Ο κ.Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η μέχρι τώρα χρηματοδότηση είναι προγραμματισμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα στο τέλος να μπορεί να εξυπηρετήσει μόνη της το χρέος, το αργότερο στα τέλη του 2020. «Μέχρι τότε η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να “διαβάζει τα μαθήματα της”, από αυτό δεν μπορεί να γλυτώσει κανείς τους Έλληνες. Ξέρω πόσο σκληρό είναι αυτό για τους ανθρώπους», προσθέτει ο κ.Σόιμπλε.

Διαβεβαιώνει δε τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι θα κάνει τα πάντα, ώστε το πρόγραμμα να στεφθεί με επιτυχία και να μη χρειαστεί να δοθούν λεφτά των Γερμανών φορολογούμενων για την Ελλάδα.

Οι συνεντεύξεις της κ.Μέρκελ και του κ.Σόιμπλε αναπαρήχθησαν ευρέως στο γερμανικό τύπο, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Η εφημερίδα Die Welt σε εκτενές δημοσίευμα σημειώνει ότι ένα δεύτερο κούρεμα χρέους θα σήμαινε επιβάρυνση πολλών εκατομμυρίων για τους Ευρωπαίους εταίρους και ιδιαίτερα για τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Με πληροφορίες από Bild, Die Welt

(Visited 1 times, 1 visits today)
By