Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μέσα από τα βίντεο αναζητούνται οι δράστες [εικόνες – βίντεο]

Κάθε πιθανό στοιχείο που μπορεί να τους οδηγήσει στους δράστες της δολοφονικής επίθεσης αναζητούν οι Αρχές.

boston-marathon-2Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής το FBI μελετούν βίντεο και φωτογραφίες από τον Μαραθώνιο της Βοστόνης αναζητώντας στοιχεία για να εντοπίσουν ποιος ευθύνεται για τις δύο βόμβες που εξερράγησαν τη Δευτέρα κοντά στη γραμμή του τερματισμού προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων και τραυματίζοντας περισσότερους από εκατό, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

Επειδή στον Μαραθώνιο της Βοστόνης τρέχουν κάθε χρόνο 27.000 άνθρωποι και τον παρακολουθούν περίπου 500.000, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα έχουν άφθονα οπτικά στοιχεία για το τι συνέβη πριν και μετά την έκρηξη των δύο μηχανισμών την ώρα που εκατοντάδες δρομείς έτρεχαν προς τη γραμμή του τερματισμού στην Κόπλεϊ Πλάζα της συνοικίας Μπακ Μπέι της Βοστόνης.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ηγείται των ερευνών με τη βοήθεια αξιωματούχων του δήμου, της Πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντελοριέ του FBI σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι μια εγκληματολογική έρευνα και είναι εν δυνάμει μια τρομοκρατική έρευνα», δήλωσε ενώ αρνήθηκε να επεκταθεί όσον αφορά τα πρώτα ευρήματα ή την κατεύθυνση των ερευνών.

Ωστόσο ουδείς μπορεί ακόμη να πει με βεβαιότητα ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις ή ποια μπορεί να ήταν τα κίνητρά τους, παρόλο που αξιωματούχοι λένε πως οι συνθήκες στις οποίες σημειώθηκαν οι εκρήξεις δείχνουν πως μπορεί να εμπλέκονται ισλαμιστές ή Αμερικανοί αντικυβερνητικοί εξτρεμιστές.

Μέχρι στιγμής καμιά υπηρεσία δεν έχει βρει στοιχεία ότι υπήρξε κάποια φανερή προειδοποίηση για την επίθεση ούτε έχει προκύψει κάποια ανάληψη ευθύνης.

[custom_gallery id=»24327″]

Ομπάμα: «Όποιος είναι υπεύθυνος θα υποστεί τις συνέπειες»

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπάρακ Ομπάμα, στο διάγγελμα του, διάλεξε προσεκτικά τις λέξεις, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του παραδέχθηκε: «Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος το έκανε και γιατί. Θα βρούμε όμως ποιός το έκανε και γιατί. Όποιος είναι υπεύθυνος θα υποστεί τις συνέπειες της δικαιοσύνης», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Μέρες σαν και αυτή, δεν υπάρχουν Ρεπουμπλικανοί ή Δημοκράτες. Είμαστε όλοι Αμερικανοί ενωμένοι (…) Η Βοστόνη είναι μία σκληρή και ανθεκτική πόλη. Έτσι είναι και οι πολίτες της. Είμαι βέβαιος ότι οι κάτοικοι της Βοστώνης θα συνέλθουν, θα φροντίσει ο ένας τον άλλον και θα προχωρήσουμε. Ως μια περήφανη πόλη» κατέληξε.

Δείτε σε δύο video την στιγμή της έκρηξης: 

Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση στη Βοστόνη

Tην «απόλυτη καταδίκη και τον αποτροπιασμό» της ελληνικής κυβέρνησης για τη «βάρβαρη επίθεση» στον Μαραθώνιο της Βοστόνης εξέφρασε, με δήλωσή του, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Είναι επίθεση ενάντια σε όλους μας. Ενάντια στον συμβολισμό του Μαραθωνίου και τις αξίες που πρεσβεύει. Αυτές τις δύσκολες ώρες, οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό σας», τόνισε.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη, καθώς και την αμέριστη αλληλεγγύη του στις οικογένειες των αθώων θυμάτων».

Καταδικάζοντας την επίθεση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως «θα ήθελα  να εκφράσω δημόσια, με τον πιο έντονο τρόπο, τον αποτροπιασμό μας για το χθεσινό τραγικό και προκλητικό ταυτόχρονα γεγονός στη Βοστώνη. Ένα γεγονός που αμαύρωσε μια ειρηνική αθλητική εκδήλωση παγκοσμίων διαστάσεων. Τα αισθήματα φιλίας και συμπαράστασης του ελληνικού λαού προς τα θύματα, τις οικογένειές τους, προς τον αμερικανικό λαό είναι γνωστά. Θέλω και εγώ να τα υπογραμμίσω και να τα επαναλάβω».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε ανακοίνωση του τονίζει πως «εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων θα ήθελα να εκφράσω τον αποτροπιασμό και την οδύνη μου για τη βομβιστική ενέργεια στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, που ως γεγονός, από αρχαιοτάτων χρόνων συμβολίζει την ειρήνη και την συμφιλίωση.Αυτονόητο είναι ότι η Βουλή των Ελλήνων καταδικάζει τη βία και τις βομβιστικές ενέργειες.Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου για τα θύματα και να ευχηθώ πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες».

*Οι εικόνες είναι από το nation.time.com

By