Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μέσω ΚΕΠ θα γίνεται πλέον η έκδοση των αδειών οδήγησης

Μέσω των ΚΕΠ θα μπορεί να υπάρχει ανανέωση άδειας οδήγησης (κάθε κατηγορίας), ανταλλαγή άδειας οδήγησης, καθώς και μετατροπή ισχύουσας άδειας από μια άλλα κράτη

kep

Παρελθόν θα αποτελεί για τους πολίτες η ταλαιπωρία για να εκδώσουν άδειες οδήγησης, αφού σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι άδειες οδήγησης θα γίνονται πλέον μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, η νέα εξυπηρέτηση μέσω ΚΕΠ αφορά -μεταξύ άλλων- τις εξής κατηγορίες:

  • Αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, Α1, Α2, Α και επεκτάσεις αυτών.
  • Αρχική χορήγηση άδειας οδήγησης κατηγορίας Β.
  • Επέκταση ισχύουσας άδειας οδήγησης κατηγορίας Β στις κατηγορίες C1 ή C ή D1 ή D με ή χωρίς πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας (ΠΕΙ).
  • Χορήγηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ) αρχικής επιμόρφωσης.

Επιπλέον, μέσω των ΚΕΠ θα μπορεί να υπάρχει ανανέωση άδειας οδήγησης (κάθε κατηγορίας), ανταλλαγή άδειας οδήγησης που έχει εκδοθεί από κράτος- μέλος της Ε.Ε. με ελληνική αντίστοιχης κατηγορίας, καθώς και μετατροπή ισχύουσας άδειας από μια άλλα κράτη (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ελβετία) σε αντίστοιχη ελληνική.

Επίσης, από τα ΚΕΠ θα γίνεται αντικατάσταση εντύπου άδειας οδήγησης, καθώς και χορήγηση αντιγράφου εντύπου άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής ή φθοράς ή αλλοίωσης. Ακόμα, θα αντιμετωπίζονται τα θέματα που έχουν να κάνουν με τους περιορισμούς στην άδεια οδήγησης για λόγους υγείας ή γήρατος.

Όσον αφορά τις ειδικές άδειες οδήγησης, θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης ή ανανέωσης ειδικής άδειας οδήγησης Επιβατηγού Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) αυτοκινήτου, καθώς και άδειας άσκησης επαγγέλματος οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων. Τα ΚΕΠ θα διεκπεραιώνουν και θέματα σχετικά με την έκδοση και τη μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας, όπως και φορτηγών ιδιωτικής χρήσης μέχρι τεσσάρων τόνων, καθώς και για φορτηγά δημόσιας χρήσης.

Πηγή: Καθημερινή

By