Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μέσω φορολογικής διοίκησης η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών

«Κοινή εγκύκλιος των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας»

xardouvelisKKK

Mε κοινή εγκύκλιο των υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση εισάγεται κοινό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρύθμισης της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σημείωσε ότι στόχος είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης καθώς και η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικότερο σύστημα είσπραξης το οποίο παράλληλα θα εξασφαλίζει απλούστερες, ταχύτερες και φιλικότερες διαδικασίες προς τους υπόχρεους καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

«Η βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών συνιστά κρίσιμης σημασίας παράμετρο για τη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομικής βάσης για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

vroutsis1

Με το κοινό σχέδιο δράσης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας διαμορφώνεται ένα χρονοδιάγραμμα άμεσης εφαρμογής, ώστε από τη στενή και συστηματική συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων να προκύψει ένα ενοποιημένο μοντέλο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση.

Το χρονοδιάγραμμα και οι βασικοί πυλώνες αυτής της μεταρρύθμισης έχουν ως εξής:

30/9/2014: Μελέτη Σκοπιμότητας για την ενσωμάτωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών, καταβολής και είσπραξής τους στη φορολογική διοίκηση (ποσοτική και ποιοτική ανάλυση).

31/12/2015: Δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων σε καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος φυσικών/νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων.

31/12/2016: Εναρμόνιση (πλήρης παραμετροποίηση) της βάσης εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων/ασφαλιστικών κλάσεων.

01/07/2017: Συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη Φορολογική Διοίκηση (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων).

By