Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μέτρα… οριζοντίως και καθέτως

metra krisi ellada sinthimata

 Το παιχνίδι της κυβέρνησης: Από τη μία «επανάσταση» στην τρόικα, από την άλλη «οικονομική συζήτηση»

 

metra krisi ellada sinthimata
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Μετά από μία εβδομάδα «αντάρτικου» στην τρόικα για εσωτερική κατανάλωση, η κυβέρνηση τα μαζεύει σιγά σιγά, καθώς πίσω από την επαναστατική διάθεση αποκαλύπτεται πως το ασφαλιστικό ανοίγει ξανά, έστω και με τον τίτλο των «στοχευμένων παρεμβάσεων.

Το χθεσινό αλαλούμ με την περικοπή των συντάξεων αποκάλυψε τη διγλωσσία της κυβέρνησης και το παιχνίδι που παίζεται για άλλη μία φορά:

Όπως έχει γίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων, η Αθήνα δήλωνε πως λέει «ηρωικό όχι» σε νέα μέτρα και η Κομισιόν έλεγε «δεν ζητήσαμε ποτέ νέα μέτρα, αλλά μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις».

Στο εσωτερικό της χώρας, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει σε λεκτικό επίπεδο το πολιτικό μήνυμα της «αντίστασης» στην τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά την «οικονομική διαπραγμάτευση».

Οι δηλώσεις προχθές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και χθες του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για κατάργηση των εξαιρέσεων στο ασφαλιστικό (στα λεγόμενα ευγενή ταμεία, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΑΕΕ) προκάλεσαν αναστάτωση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να αδειάσει το οικονομικό επιτελείο, λέγοντας πως τις αποφάσεις τις παίρνει ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ κάποιοι από το Μαξίμου εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε οριζόντια περικοπή συντάξεων.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεμβάσεις μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις και ότι σε ουδεμία περίπτωση πρόκειται να αλλάξει το γενικό υφιστάμενο καθεστώς και να μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι δηλώσεις του κ.Στουρνάρα προχθές για στοχευμένες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό καθεστώς σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ αφορούσαν το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Οριζόντια ή κάθετα τα νέα μέτρα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και από την ώρα που άνοιξε η συζήτηση για το ασφαλιστικό, δύσκολα θα κλείσει αναίμακτα. Το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις και πως θα «περάσουν» στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται με το όπλο παρά πόδας, όπως και οι συνάδελφοι τους του ΠΑΣΟΚ.  Η σύγχυση που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του κ.Στουρνάρα και του κ.Βρούτση για το είδος των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο ασφαλιστικό δημιουργεί εκνευρισμό στους βουλευτές, που έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα και η κυβέρνηση τώρα δηλώνει πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται και εστιάζει την προσοχή της στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για ελάφρυνση του χρέους άμεσα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By